Wykonanie
Musiałam się odpowiednio wcześniej przygotować do tak ważnego wieczoru. Przepisy z których korzystałam były oczywiście jak to u mnie bywa cały czas zmieniane. Musiałam zrobić jedno ciasto odpowiednio wcześniej bo w planach miałam jeszcze masę innych pomysłów. Rafaello jest właśnie takim
ciastem, które należy przygotować dzień lub dwa wcześniej. Jest to sprawdzony przeze mnie przepis, zawsze się udaje i smakuje wszystkim!!! konieczne jest schładzanie tego ciasta w lodówce.Polecam każdemu, bardzo szybkie ciasto bez pieczenia.Bardzo dobry przepis z blogu Moje Wypieki - cytuje za autorem
Składniki:2-3 paczki
krakersów (najlepiej prostokątnych Lajkonika)1 litr
mleka2 budynie
waniliowe z
cukrem (czasem
daję również
kokosowe lub
śmietankowe)2 łyżki
mąki ziemniaczanej3/4 szklanki
cukru1
żółtko250 g
masłaokoło 150 g wiórek
kokosowych (wedle uznania) + 50 g na posypkęDo kubka odlać trochę
mleka, resztę zagotować z
cukrem. Do odlanego
mleka wsypać budynie i
mąkę ziemniaczaną. Zrobić
budyń. Ostudzić.
Masło zmiksować z
żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, miksować. Dodać
wiórki kokosowe i wymieszać.Na blaszce (wymiary 33 x 23 cm) ułożyć:warstwę
krakersówkremwarstwę
krakersówkremwarstwę
krakersówkremposypka (50g wiórek przyrumienić, wymieszać z 3 pokruszonymi
krakersami - ja przyrumieniłam na patelni z
płatkami migdałów)Wstawić do lodówki na 2 - 3 godziny. Ja wole takie po 24h leżakowaniu.Smacznego :)