ßßß Cookit - przepis na Raffaello na krakersach

Raffaello na krakersach

nazwa

Wykonanie

Uwielbiam to ciasto i moi goście też. Ja za to, że zawsze wychodzi, a w dodatku nie trzeba go piec; moi goście za smak.
Jest tak dobre, że mój przyszły szwagier, który nie przepada za kokosem, to ciasto uwielbia:)
Przepis wynalazła mama mojej koleżanki już jakiś czas temu w którejś z gazet z przepisami. Przepis wyglądał dość niepozornie, z maleńkim zdjęciem, w małej ramce, zajmował niewiele miejsca na stronie. Cieszę się jednak, że Pani Jadzia go nie przegapiła i postanowiła wypróbować, a ja się załapałam na poczęstunek. Od razu włączyłam go do mego słodkiego menu.
Potrzebujemy:
2 paczki prostokątnych krakersów (kilka sztuk odkładamy do posypki), propnuję Lajkonik- chyba najlepsze
1 litr mleka
2 budynie waniliowe z cukrem
2 łyżki mąki ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
1 żółtko
25dg masła
20dg wiórków kokosowych (w tym 5 dg na posypkę)
1. Z mleka, budyniów i mąki ziemniaczanej i cukru gotujemy budyń. Odstawiamy do ostygnięcia.
Masło ucieramy z żółtkiem, nie przerywając ucierania dodajemy po łyżce ostudzonego budyniu. Na koniec wsypujemy 15 dg wiórków kokosowych i mieszamy.
2. Na blaszce (30×20 cm) układamy warstwami krakersy i masę.
3. Resztę wiórek uprażyć, połączyć z pokruszonymi krakersami. Posypać tym wierzch ciasta (na cienką warstwę masy).
Tego przepisu nie naginam:) Dodam,że na drugi dzień po przygotowaniu smakuje najbardziej.
Źródło:http://www.naginamyprzepisy.pl/desery-i-wypieki/raffaello-na-krakersach