Wykonanie
Rafaello
Autor:
Halina Joskowska Opublikowano: 30 października 2013 r. Rafaello - to ciasto dobre na każdą okazję. Przepis sprawdziłam, więc ręczę za jakość i smak. Polecam szczególnie
kokosowym smakoszom. Cudowna
słodycz bez pieczenia, która zawsze wychodzi. Bazę stanowią tu słone
krakersy, przełożone pysznym
kokosowym nadzieniem. Ważne jest, by po zrobieniu ciasto przeleżało całą noc w lodówce. "Tylko jak tu wytrzymać tę noc, przecież to cała wieczność"? Po tym czasie smaki bardzo dobrze się połączą,
ciastka przesiąkną kremem i łakoć będzie sięłatwo kroić. Szczerze mówiąc zastanawiałam się nad
krakersami, czy dobrze będą się komponować, czy smak będzie zadowalający. Przyznam jednak, że połączenie słonych
ciasteczek i słodkiego
kokosu jest dla mnie bardzo interesujące i wciągające.
Krakersy nadają chrupkość, a lekko słona nuta łamie delikatność
kokosowego kremu. Źródło przepisu Galeria Potraw Gazety. pl:-)Rafaello Autor opinii:
Halina Joskowska, data przesłania: 25 października . Wyjątkowe Rafaello!Słone
krakersy pasują idealnie i wcale nie da się wyczuć ich słoności. Kto spróbuje, ten na pewno nie pożałuje. To ciasto zachwyca prostotą, która jest"szczytem wyrafinowania":-)Oceny: 4 , 7Czas przygotowania: 30 min Łączny czas: 30 min Plus leżakowanie - najlepiej na noc do lodówki:-)Rozmiar porcji: 1 średni kawałek (ok. 100 g)Liczba kilokalorii w porcji: 395 Tłuszcz na porcję: 27 g
Białko na porcję: 6 g Węglowodany na porcję: 34 g Błonnik na porcję: 3 gSkładniki:
krakersy (użyłam prostokątnych Lajkonika): 2-3 paczki
mleko : 1 litr
budyń waniliowy z
cukrem (użyłam dr Oetkera, może być również
kokosowy lub
śmietankowy): 2 opakowania (każdy po 40 g)
mąka ziemniaczana : 2 łyżki
cukier (użyłam domowy
cukier waniliowy): 3/4 szklanki
żółtko : 1
masło (najlepiej Lurpak): 250 g
wiórki kokosowe : 150 g
wiórki kokosowe : 50 g (do posypania)
malibu : 150 mlPrzygotowanie:do kubka odlewam trochę
mleka, resztę gotuję z
cukremdo odlanego
mleka sypię budynie i
mąkę ziemniaczaną, robię
budyń i studzę
masło miksuję z
żółtkiem, dodając po łyżce budyniu, cały czas miksujędodaję 150 g
wiórków kokosowych i mieszamblaszkę o wymiarach 33*23 cm wykładam papierem do pieczeniakolejno dodaję: warstwę
krakersównastępnie krem, warstwę
krakersów, krem, warstwę
krakersów, krem, posypkę (50 g
wiórków kokosowych rumienię na suchej patelni, mieszam z 3 pokruszonymi
krakersami:-)
ciasto przykrywam i wstawiam do lodówki na noc
Pyszności!!!