Wykonanie
Ciasto tradycyjnie podawane podczas Halloween i Dnia Dziękczynienia zarówno w USA jak i w Kanadzie. Kruche ciasto pieczone w głębszym naczyniu żaroodpornym (zastąpiłam głębszą formą do tarty), wypełnione nadzieniem z pulpy dyniowej,
śmietanki i przypraw. Bardzo delikatne, prawie jak
pudding, o smaku jaki ciężko sobie wyobrazić bez wcześniejszego skosztowania :-). Pumpkin pie jest pieczone często bez wcześniejszego podpiekana
spodu, czego nie polecam, biorąc pod uwagę konsystencję nadzienia ;-). Mój placek nabrał wyraźnego brązowego koloru przez dodatek brązowego ciemnego
cukru i własnoręcznie mielonych przypraw, dzięki którym ciasto nabrało też mocnego, świątecznego aromatu :-). Jeśli chcecie uzyskać nadzienie o jaśniejszej barwie, warto użyć
białego cukru lub jasnego trzcinowego. Kto się skusi? :-).Składniki na ciasto kruche:250 g
mąki pszennej150 g zimnego
masła, pokrojonego na mniejsze kawałki1 łyżeczka
soliszczypta drobnego
cukru do wypieków1
jajko1 łyżka zimnego
mlekaNa stolnicę wysypać
mąkę, zrobić dołek, w ktorym umieścić
masło,
sól,
cukier i
jajko. Dodane składniki zagnieść razem, następnie stopniowo dodawać do nich
mąkę, wyrabiając
między palcami, jak na kruszonkę. Dodać
mleko i zagnieść gładkie ciasto. Uformować z niego kulę, lekko spłaszczyć, owinąć folią i schłodzić w lodówce przez 30 minut (ciasto można również wyrobić w malakserze - szybciej i prościej).Formę do pumpkin pie (głębszą, żaroodporną) lub głęboką formę do tarty o średnicy 24 cm wysmarować
masłem, oprószyć
mąką, strzepując jej nadmiar. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 3 mm i wyłożyć nim formę. Część ciasta warto odłożyć na dekorację (listki piekłam oddzielnie). Na ciasto wyłożyć papier do pieczenia, następnie na papier wysypać kulki ceramiczne, które obciążą ciasto (może być też
fasola,
ryż).Nagrzać piekarnik do 200ºC, wstawić spód i podpiec przez 15 minut. Następnie formę wyjąć z piekarnika, usunąć papier z obciążeniem, wstawić z powrotem do piekarnika i piec dodatkowe 5 - 10 minut, do zrumienienia
spodu. Wyjąć, lekko przestudzić.Nadzienie
dyniowe:2 szklanki
dyniowego puree*1 szklanka
śmietany kremówki 36%2
jajka1
żółtko1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejpół szklanki ciemnego
brązowego cukru**szczypta
solizmielone
przyprawy: 2 łyżeczki
cynamonu, 1 łyżeczka
imbiru, 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki
goździków, 1/4 łyżeczki
kardamonuWszystkie składniki przełożyć do naczynia i roztrzepać przy pomocy ręcznej trzepaczki.Płynne nadzienie (bardzo płynne..) wylać na podpieczony wcześniej spód.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 220ºC i piec przez 15 minut. Następnie temperturę obniżyć do 180ºC i piec dodatkowe 40 - 50 minut. Nadzienie mocno wyrośnie, by
potem opaść do pierwotnego poziomu. Wyjąć z piekarnika, przestudzić.Schłodzić w lodówce, najlepiej przez noc.Podawać z
bitą śmietaną.* Można wykorzystać gotowe puree z puszki lub zrobić je samemu - skorzystaj z przepisu na domowe puree
dyniowe . To proste!** Można zastąpić
białym cukrem dla uzyskania
pomarańczowego koloru nadzienia.Smacznego :-).
Źródło przepisu na pâte brisée - 'Pastry' Michel Roux .