ßßß
Składniki :Ciasto :230g mąki2 łyżeczki cukru0,5 łyżeczki soli115g zimnego masła2-3 łyżki zimnej wodyNadzienie :2 jajka200g pure z dyni*1 łyżeczka mielonego cynamonu0,5 łyżeczki mielonego imbiru0,5 łyżeczki mielonego kardamonu0,25 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej0,25 łyżeczki mielonych goździków2 łyżeczki białego cukru2 łyżeczki brązowego cukru0,5 łyżeczki soli350ml mleka skondensowanegoPrzygotowanie :Ciasto - mąkę przesiać, wymieszać z solą i cukrem. Masło posiekać z mąką, a następnie rozetrzeć w palcach i zacząć zagniatać, dodawać niewielkie ilości wody, tylko tyle, aby ciasto się związało. Uformować kulę, zawinąć w folię i odłożyć do lodówki na godzinę. Po tym czasie ciasto rozwałkować i wyłożyć nim formę, ponakłuwać widelcem, przykryć papierem do pieczenia, wysypać kamykami do pieczenia lub grochem/fasolą. Piec 15 minut w 180 stopniach, po tym czasie zdjąć obciążenie i piec kolejne 10 minut. Ciasto wyjąć z piekarnika i przestudzić.Nadzienie - W misce rozbełtać jajka, dodać mus z dyni. W niewielkiej miseczce wymieszać cukier z przyprawami i solą, dodać do musu i dokładnie wymieszać, wlać mleko skondensowane i delikatnie wymieszać. Masę wylać na upieczony spód, wstawić do piekarnika i piec przez 35-45 minut lub do czasu aż masa się zetnie.
* Upieczoną dynię zmiksowaćSmacznego !
