Wykonanie
W tym roku Halloweenowe wypieki trochę na spokojniej. Wyłupiaste oczy i zakrwawione paluchy zastąpiłam zwyczajnym plackiem
dyniowym, tradycyjnym, jak go reklamują, amerykańskim plackiem, pieczonym na Halloween i Dzień Dziękczynienia. Kruchy spód z mocno korzennym,
dyniowym musem. W sam raz na zimne, jesienne i zimowe wieczory przed kominkiem!Kruche ciasto:250 g
mąki pszennej150 g zimnego
masła w kawałkach1 łyżeczka
soliszczypta drobnego
cukru do wypieków1
jajko1 łyżka zimnego
mlek aWszystkie składniki zagnieść na gładkie ciasto. Opcjonalnie wyrobić w malakserze, będzie dużo łatwiej i szybciej!Zagnieść w kulkę, owinąć w folię spożywczą i odstawić do lodówki na pół godziny.Następnie schłodzone ciasto należy rozwałkować na grubość 3mm.Tutaj odsłonię tajniki idealnie gładkiego
spodu do tart i innych ciast tego typu! Lekko spłaszczoną, schłodzoną kulkę ciasta należy położyć na folii spożywczej i przykryć drugim kawałkiem. Tak wsadzone, jak "
między kartki", ciasto należy wałkować. W ten sposób nie będzie się kruszyć ani łamać, jak to z kruchym
ciastem bywa.Formę 24cm lub formę do tarty o tej średnicy posmarować
masłem i posypać
mąką. Przykryć dno i boki
ciastem.Piec pod przykryciem papieru do pieczenia przez 15 min w temperaturze 200 stopni, następnie zdjąć papier i piec kolejne 10minut, aż do zarumienienia.2 szklanki
dyniowego puree*1 szklanka
śmietany kremówki 36%2
jajka1
żółtko1 łyżeczka
skrobi ziemniaczanejpół szklanki ciemnego
brązowego cukruszczypta
solizmielone
przyprawy: 2 łyżeczki
cynamonu, 1 łyżeczka
imbiru, 1/4 łyżeczki
gałki muszkatołowej, 1/4 łyżeczki
goździków, 1/4 łyżeczki
kardamonWszystkie składniki zmieszać za pomocą trzepaczki - ręcznie ...Ciasto będzie bardzo płynne, należy je ostrożnie wylać do lekko schłodzonego
spodu tarty.Całość piec w temperaturze 220 stopni przez 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i piec kolejne 40-50 minut .Uwaga! Nadzienie może niebezpiecznie urosnąć, lecz wbrew pozorom NIE jest to niebezpieczne, bo później
wróci do swoich prawidłowych rozmiarów:)Ciasto schłodzić, najlepiej podawać na drugi dzień z
bitą śmietaną.*
Dyniowe puree można kupić gotowe lub przygotować samemu. Wyskrobujemy środek z dyni, usuwając wcześniej pestki. Wsadzamy do żaroodpornego naczynia i pieczemy aż
dynia zmięknie (ok. pół godziny). Następnie trzeba ją potraktować blenderem...