ßßß Cookit - przepis na Mini - rugelach z nadzieniem pekanowo-cynamonowym

Mini - rugelach z nadzieniem pekanowo-cynamonowym

nazwa

Wykonanie

Pierwszy dzień wiosny upłynął dorotus u fryzjera. Bo oczywiście o tym, że wczoraj był już TEN dzień uświadomiłam sobie wieczorem, jak upiekłam rugelach.. A rugelach nijak się z wiosną nie kojarzy, chociaż nawet mocno bym chciała ;-). To wypiek jesienno - zimowy, żeby nie powiedzieć świąteczny (i nie o Wielkanoc tu chodzi ;-). Rugelach to rogaliki przygotowane na cieście kruchym z serka kremowego lub kwaśnej śmietany, ze wspaniałym nadzieniem orzechowym, choć często bywa również makowe, czekoladowe, marcepanowe.. Tradycyjne w kuchni żydowskiej, jedzone przez cały rok, choć kojarzone z Hannukah (Chanuka). Polecam!
Składniki na ciasto:
200 g masła, w temperaturze pokojowej
200 g serka kremowego (np. philadelphia)
2 - 3 szklanki mąki pszennej*
Serek utrzeć mikserem razem z masłem na puszystą masę. Dodawać stopniowo mąkę, zaczynając od 2 szklanek - ciasto ma być miękkie, ale zwarte. Włożyć na godzinę (owiniete folią) do lodówki ( może leżakować w niej do 2 dni).
Składniki na nadzienie:
200 g orzechów pekan
2 łyżki roztopionego masła
1 łyżeczka cynamonu
50 g bardzo drobno posiekanych suszonych moreli
1/2 szklanki cukru pudru
lekko ubite białko jaja
Pekany, cukier puder i cynamon zmiksować krótko w malakserze. Dodać masło, posiekane morele i tyle białka, żeby powstała gęsta masa, którą można rozsmarować na cieście.
Ciasto wałkować cienko, na grubość 3 mm, wykrawać miseczką kółka o średnicy 15-20 cm. Kółka dzielić na 4 części, a potem każdą ćwiartkę jeszcze na 3 części. Nakładać nadzienie. Zwijać minirogaliki, układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia lub matą teflonową.
Piec 7 - 8 minut w 180ºC do zrumienienia (wg mnie dłużej, piekłam około 15 minut). Wystudzić na kratce, przed podaniem oprószyć pudrem.
Smacznego :-).
* dodałam 2,5 szklanki mąki pszennej
Przepis pochodzi z blogu Bakerlady .
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/mini---rugelach-z-nadzieniem-pekanowo-cynamonowym