Wykonanie
Ciasto, które ma dużą szansę na zawrotną blogową karierę ;-). Choć wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, zyskało sporą popularność w Europie. Jeśli lubicie ciasto
marchewkowe lub
bananowy chlebek - to jest przepis dla Was! Znakomite połączenie
ananasa z
bananami i
orzechami, przełożone słodkim kremem. Ciasto koliber jest wilgotne, miękkie i długo utrzymuje świeżość - dzięki dodatkowi
oleju. Bardzo sycące. Jeden mały kawałek wystarczy za cały podwieczorek :-). Świetne jako tort urodzinowy!Składniki na ciasto:200 ml
oleju rzepakowego3/4 szklanki drobnego
cukru do wypieków3
jajka,
białka i
żółtka oddzielnie3 łyżki
mleka100 g świeżego
ananasa2 bardzo dojrzałe
banany300 g
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonu75 g
orzechów pekan, posiekanych*Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę przesiać z
proszkiem do pieczenia, odłożyć.Do naczynia przelać
olej. Dodać
cukier,
mleko i
żółtka, wymieszać rózgą kuchenną.W malakserze (lub blenderem) zmiksować
ananasa i
banany na puree. Puree dodać do mieszanki z
olejem i wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną. Dodać przesianą
mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką. Na sam koniec wmieszać
cynamon i
orzechy,W osobnym naczyniu ubić
białka, na sztywną pianę. Pianę dodać do wcześniej przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.Dwie foremki o średnicy 20 cm wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto podzielić na dwie równe części, następnie przelać do foremek.Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Krem:150 g
masła120 g
cukru pudru450 g
serka kremowego typu philadelphia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.W misie miksera utrzeć
masło z
cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy
maślanej. Stopniowo dodawać
serek kremowy, cały czas miksując. Dodać ekstrakt z
wanilii i zmiksować.Ponadto:dwie garści posiekanych
orzechów pekan*WykonanieNa paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta równo przykryć pozostałym kremem. Ozdobić posiekanymi
orzechami.Przechowywać w lodówce. Wyjać z niej minimum 30 minut przed podaniem.* Oryginalnie do ciasta dodawane są
orzechy pekan - są one stosunkowo miękkie i maślane w smaku. Można je zastąpić
orzechami włoskimi.Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Annie Bell's Baking Bible' Annie Bell