ßßß Cookit - przepis na Ciasto koliber

Ciasto koliber

nazwa

Wykonanie

Ciasto, które ma dużą szansę na zawrotną blogową karierę ;-). Choć wywodzi się ze Stanów Zjednoczonych, zyskało sporą popularność w Europie. Jeśli lubicie ciasto marchewkowe lub bananowy chlebek - to jest przepis dla Was! Znakomite połączenie ananasa z bananami i orzechami, przełożone słodkim kremem. Ciasto koliber jest wilgotne, miękkie i długo utrzymuje świeżość - dzięki dodatkowi oleju. Bardzo sycące. Jeden mały kawałek wystarczy za cały podwieczorek :-). Świetne jako tort urodzinowy!
Składniki na ciasto:
200 ml oleju rzepakowego
3/4 szklanki drobnego cukru do wypieków
3 jajka, białka i żółtka oddzielnie
3 łyżki mleka
100 g świeżego ananasa
2 bardzo dojrzałe banany
300 g mąki pszennej
1 łyżka proszku do pieczenia
1 łyżeczka cynamonu
75 g orzechów pekan, posiekanych*
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, odłożyć.
Do naczynia przelać olej. Dodać cukier, mleko i żółtka, wymieszać rózgą kuchenną.
W malakserze (lub blenderem) zmiksować ananasa i banany na puree. Puree dodać do mieszanki z olejem i wymieszać widelcem lub rózgą kuchenną. Dodać przesianą mąkę z proszkiem, wymieszać szpatułką. Na sam koniec wmieszać cynamon i orzechy,
W osobnym naczyniu ubić białka, na sztywną pianę. Pianę dodać do wcześniej przygotowanego ciasta i delikatnie wymieszać szpatułką.
Dwie foremki o średnicy 20 cm wysmarować masłem, wyłożyć papierem do pieczenia, samo dno. Ciasto podzielić na dwie równe części, następnie przelać do foremek.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 30 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Krem:
150 g masła
120 g cukru pudru
450 g serka kremowego typu philadelphia
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem pudrem do otrzymania jasnej i puszystej masy maślanej. Stopniowo dodawać serek kremowy, cały czas miksując. Dodać ekstrakt z wanilii i zmiksować.
Ponadto:
dwie garści posiekanych orzechów pekan*
Wykonanie
Na paterze ułożyć pierwszy blat ciasta. Na niego wyłożyć 1/4 kremu i wyrównać. Przykryć drugim blatem ciasta. Wierzch i boki ciasta równo przykryć pozostałym kremem. Ozdobić posiekanymi orzechami.
Przechowywać w lodówce. Wyjać z niej minimum 30 minut przed podaniem.
* Oryginalnie do ciasta dodawane są orzechy pekan - są one stosunkowo miękkie i maślane w smaku. Można je zastąpić orzechami włoskimi.
Smacznego :-).
Źródło przepisu - "Annie Bell's Baking Bible' Annie Bell
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-koliber