Wykonanie
Jedno z czterech ciast, które mają powstać na specjalne życzenie mojego brata. To było niejako podyktowane koniecznością zużycia niedojedzonego
ananasa, co nie zmienia faktu, że jest absolutnie przepyszne. Piekłam je po raz drugi i jestem pewna, że nie ostatni :)Ciasto jest wilgotne i pięknie pachnie
owocami oraz
cynamonem. Dodatek
orzechów pekan oraz delikatny krem
maślany z
serkiem kremowym są przysłowiową kropką nad i; sprawiają, że całość nabiera wyjątkowego charakteru i pięknie się prezentuje.Ciasto koliber nie jest tradycyjnym wypiekiem, ale w jakiś nieokreślony sposób smakuje znajomo nawet za pierwszym razem. Nietstety nie mogłam zrobić zdjęcia ciasta w przekroju, bo było prezentem dla znajomych brata, więc do środka będziecie musieli zajrzeć sami ;) Jestem pewna, że je pokochacie :)Polecam :)* przepis znaleziony na blogu Moje WypiekiSkładniki na ciasto:200ml
oleju rzepakowego3/4 szklanki drobnego
cukru3
jajka3 łyżki
mleka100g świeżego
ananasa (możecie zastąpić
ananasem z puszki, najlepiej z soku, nie
syropu)2 dojrzałe
banany300g
mąki pszennej1 łyżka
proszku do pieczenia1 łyżeczka
cynamonuok. 75g posiekanych
orzechów pekanKrem:150g
masła w temperaturze pokojowej (ja dałam 120g)120g
cukru pudru450g
serka kremowego typu philadelphia1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiWykonanie:Wszystkie składniki na ciasto oraz krem powinny być w temperaturze temperaturze pokojowej.Żeby przygotować ciasto umieść
olej,
cukier oraz 3
żółtka w dużej misce i wymieszaj razem za pomocą rózgi kuchennej.
Ananasa oraz
banany zblenduj i dodaj do wymieszanych wcześniej mokrych składników, wymieszaj rózga lub widelcem.Do mokrych składników dodaj
mąkę wymieszaną z
proszkiem do pieczenia i wmieszaj szpatułką, niezbyt dokładnie. Następnie wsyp
cynamon i posiekane
orzechy i zamieszaj jeszcze raz krótko.
Białka jaj ubij na sztywną pianę i wmieszaj delikatnie do ciasta za pomocą szpatułki.Dwie okrągłe formy o średnicy 20cm wyłóż papierem do pieczenia (samo dno) i rozdziel pomiędzy nie przygotowane ciasto. Wstaw do piekarnika rozgrzango do 170 °C i piecz przez około 30 – 40 minut (do tzw. suchego patyczka). Jeżeli nie posiadasz dwóch takich samych foremek, możesz piec blaty po kolei.Upieczone ciasto pozostaw na chwilę w foremkach, po czym delikatnie oddziel brzegi nożykiem lub szpatułką i wyjmij na kratkę do studzenia.Podczas gdy blaty ciasta stygną przygotuj krem.
Masło oraz
cukier puder utrzyj do uzyskania jasnej, puszystej masy. Stopniowo dodawaj
serek kremowy, mieszając bardzo dokładnie po każdym dodaniu. Na koniec dodaj ekstrakt z
wanilii.Przełóż blaty ciasta mniej więcej 1/3 kremu, a resztą posmaruj boki i wierzch. Udekoruj
orzechami pekan lub włoskimi (wedle uznania).Smacznego :)