Wykonanie
Śnieżnobiały, klejący, bardzo słodki i gęsty krem piankowy. Amerykański pomysł :-). Trudno dostępny poza Ameryką (choć od pewnego czasu można go kupić bez problemu w sklepach w UK np. Tesco oraz w
polskich sklepach internetowych). Wykorzystywany do babeczek, ciast,
ciastek, deserów, frostingu oraz do.. przekładania tostów z
masłem orzechowym (nie jestem pewna, czy dałabym radę zjeść kanapkę w takiej postaci ;-). Bardzo prosty do wykonania domowym sposobem - poniżej prezentuję dwa przepisy - tradycyjny marshmallow fluff z wykorzystaniem
białek oraz - znacznie prostszy - jednominutowy krem do przygotowania z pianek marshmallows. Należy jednak zaznaczyć, że uproszczony krem z gotowych pianek to nie jest to samo. Różnica jest w dodatku
żelatyny, którą posiadają gotowe już pianki (sprawdź przepis), co zmienia konsystencję kremu. W kolejnym przepisie na blogu będzie można skorzystać z obu kremów, więc nie wyłączaj swojego odbiornika, ciąg dalszy nastąpi..Uwaga: kremu marshmallow przygotowanego ze świeżych
jajek nie mogą spożywać dzieci, osoby starsze i kobiety w ciąży. Metoda jego przygotowania nie chroni w 100% przed zatruciem salmonellą (choć ryzyko jest bardzo małe). Jeśli krem będą spożywać osoby z wymienionej grupy, lepiej użyć
białek pasteryzowanych (w proszku), które są całkowicie bezpieczne. By otrzymać
białka płynne,
białka w proszku wystarczy rozprowadzić z
wodą według instrukcji na opakowaniu. W sprzedaży są również dostępne płynne
białka pasteryzowane.Składniki na ok. 3 szklanki:1/3 szklanki
wody3 duże
białka, w temperaturze pokojowej2/3 szklanki i 2 łyżki
cukru3/4 szklanki jasnego
syropu kukurydzianego*1 łyżeczka ekstraktu z
waniliiDo małego garnuszka wlać
wodę, dodać 2/3 szklanki
cukru i
syrop kukurydziany. W garnuszku umieścić termometr cukierniczy. Doprowadzić do wrzenia, następnie gotować na średniej mocy palnika, do momentu osiągnięcia temperatury 118ºC (245ºF), około 6 - 10 minut.W międzyczasie, kiedy termometr dochodzi do właściwej temperatury, zacząć ubijać na pianę
białka. Pod koniec ubijania dodawać
cukier, łyżka po łyżce, cały czas ubijając.Gdy
syrop cukrowy osiągnie właściwą temperaturę natychmiast ściągnąć z palnika. Strużką wlewać do ubitych
białek, ubijając na najwyższych obrotach. Ubijać tak przez około 6 minut, aż krem się wystudzi i osiągnie bardzo gęstą konsystencję. Pod koniec ubijania dodać
wanilię.Gotowy krem przełożyć do słoiczka i zamknąć.Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.* Zamiast można użyć golden
syrupu, np. domowego przepisu . Zmieni to jednak zarówno smak jak i kolor piankowego kremu.150 g pianek marshmallow (na zdjęciu poniżej - krem z różowych pianek)1 łyżka
wodyPianki i
wodę umieścić w miseczce i włożyć do mikrofali. Podgrzewać na średniej mocy, około 30 sekund lub dłużej - w razie potrzeby - w zależności od wielkości pianek, co pewien czas mieszając. Pianki się roztopią. Wymieszać, by otrzymać gładki piankowy krem. Nie podgrzewać zbyt długo, by nie spalić kremu. Użyć natychmiast.Zamiast w mikrofali można pianki roztapiać nad parą
wodną.Jednominutowego kremu z marshmallow można używać tylko na ciepło . Po wystudzeniu zamienia się znowu w piankę i nie jest smarowny (w przeciwieństwie do kremu z wcześniejszego przepisu, którego konsystencja nie ulega zmianie po schłodzeniu).Smacznego :-).
Źródło przepisu na krem marshmallow z
białek - marthastewart.com