Wykonanie
Witajcie!Kto lubi pianki marshmallow ręka do góry!A kto nie lubi chemii w nich zawartej? :-)
Dzisiaj mam dla Was prosty przepis jak w domowych warunkach zrobić pianki, które są bardzo zbliżone
smakowo do tych, które spotykamy w sklepach.Ciekawi? :-)Zapraszam!Inspiracja AllRecipes .Składniki:125 g
cukru pudru400 g drobnego
cukru300 ml
wody1 łyżka Golden
Syrup4 łyżki
żelatyny2
białka1 łyżeczka ekstraktu
waniliowegoróżowy barwnik spożywczyWykonanie: Do rondelka wlewamy 175 ml
wody, dodajemy drobny
cukier i gotujemy, aż roztwór osiągnie temperaturę 130 stopni lub upuszczona kropla do zimnej
wody zastygnie w niej.Pozostałą
wodę wlewamy do miski, dodajemy
żelatynę i rozpuszczamy ją w kąpieli
wodnej.Do gotowego
syropu energicznie, ciągle mieszając trzepaczką dodajemy
żelatynę i odstawiamy na bok.
Białka ubijamy na sztywno w osobnej misce, a następnie powoli dodajemy nasz
syrop, ciągle miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt i odrobinę barwnika.
Foremkę obficie posypujemy
cukrem pudrem, wlewamy do niej masę i pozostawiamy na 8 godzin w lodówce.Następnie wierzch pianki oprószamy
cukrem pudrem i wycinamy pożądane kształty.Smacznego!Zapewne padnie pytanie czy można je zapiekać nad ogniem. Ja sprawdzałam jedynie zaplaniczką i się lekko przypalały i miękły, więc raczej to normalna reakcja, jednak nad ogniem nie próbowałam.