ßßß
Dzisiaj mam dla Was prosty przepis jak w domowych warunkach zrobić pianki, które są bardzo zbliżone smakowo do tych, które spotykamy w sklepach.Ciekawi? :-)Zapraszam!Inspiracja AllRecipes .Składniki:125 g cukru pudru400 g drobnego cukru300 ml wody1 łyżka Golden Syrup4 łyżki żelatyny2 białka1 łyżeczka ekstraktu waniliowegoróżowy barwnik spożywczyWykonanie: Do rondelka wlewamy 175 ml wody, dodajemy drobny cukier i gotujemy, aż roztwór osiągnie temperaturę 130 stopni lub upuszczona kropla do zimnej wody zastygnie w niej.Pozostałą wodę wlewamy do miski, dodajemy żelatynę i rozpuszczamy ją w kąpieli wodnej.Do gotowego syropu energicznie, ciągle mieszając trzepaczką dodajemy żelatynę i odstawiamy na bok.Białka ubijamy na sztywno w osobnej misce, a następnie powoli dodajemy nasz syrop, ciągle miksując. Na koniec dodajemy ekstrakt i odrobinę barwnika.
Foremkę obficie posypujemy cukrem pudrem, wlewamy do niej masę i pozostawiamy na 8 godzin w lodówce.Następnie wierzch pianki oprószamy cukrem pudrem i wycinamy pożądane kształty.Smacznego!Zapewne padnie pytanie czy można je zapiekać nad ogniem. Ja sprawdzałam jedynie zaplaniczką i się lekko przypalały i miękły, więc raczej to normalna reakcja, jednak nad ogniem nie próbowałam.