Wykonanie
Radosne, czerwone i wyprodukowane w domu :-). Naprawdę proste, lecz wymagają niesamowitej ostrożności podczas przygotowywania. Najlepiej, jak dzieci w tym czasie nie ma w kuchni. Niespodzianka murowana! Z przepisu podanego przez Bajaderkę na forum MniamMniam.Składniki:1 szklanka (200g)
cukru1/3 szklanki jasnego
syropu kukurydzianego (użyłam golden
syrupu)1/3 szklanki
wody1 - 2 kropelki naturalnego olejku/ekstraktu o dowolnym smaku (
cynamon,
cytryna,
wanilia itp.)kilka kropel barwnikaPonadto:patyczki do lizakówtermometr cukierniczyPosmarować
olejem marmurowa płytę lub po prostu płaską blachę do pieczenia, można użyć również maty teflonowej (nie trzeba jej smarować).W rondelku o grubym dnie wymieszać
cukier,
syrop i
wodę, postawić na średnim ogniu i zagotować mieszając od czasu do czasu. Przykryć i gotować około 2 - 3 minut.Zdjąć przykrywkę, przyczepić termometr do ścianek rondla i zwiększyć ogień - gotować, mieszając od czasu do czasu, aż
syrop osiągnie temperaturę 143ºC. Zdjąć z ognia i natychmiast ostudzić wkładając dno do większego naczynia z zimną
wodą. Postawić na blacie, dodać aromat i barwnik, szybko wymieszać i formować małe 4 cm kółka na blasze. Wcisnąć patyczki, przykryć kropelką
syropu i zostawić do zakrzepnięcia na kilka godzin (moje stwardniały w ciągu kilku minut...).Smacznego :-).