Wykonanie
Delikatnie się rozczarowałam... A może delikatne,
biszkoptowe ciasteczka to nie jest to, co tygryski lubią najbardziej ;-). Koniecznie muszę wypróbować w wersji czekoladowej,
jabłkowej z
cynamonem lub karmelowej. Co nie oznacza, że nie są smaczne. Oczywiście, są :-).Składniki:3
jajka, osobno
białka i
żółtka100 g drobnego
cukru do wypieków150 g
mąki pszennejotarta skórka z
pomarańczy lub/i z
cytryny100 g roztopionego i przestudzonego
masłaWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając
cukier, stopniowo, łyżka po łyżce. Dodać do nich
żółtka i ubić, do połączenia. Do masy jajecznej delikatnie, szpatułką wmieszać
mąkę, wystudzone
masło i skórkę z
cytrusów.Foremki do magdalenek wypełnić
ciastem, do 3/4 wysokości foremki.Piec około 7 minut w temperaturze 200ºC (forma na mini - magdalenki), lub około 12 minut (jeśli forma jest normalnego rozmiaru).Smacznego :-).
Z przepisu Szellki .