Wykonanie
I znów coś dla czokoholików i toffiholików :). Caramel shortbread zwany również millionaires' shortbread to tradycyjne szkockie ciasto. Prawdopodobnie potoczna nazwa wzięła się od bogatego (jak na shortbread) smaku. Ciasto ma 3 pyszne warstwy:
maślany shortbread, delikatną, jedwabistą masę
toffi (caramel) i
czekoladę. Dzięki temu może smakować jednocześnie jak ciasto i batonik. Masę
toffi można przygotować na kilka sposobów. Dwa są niezmiernie proste. Wystarczy gotować pod przykryciem puszkę
mleka słodzonego skondensowanego przez około 2 - 3 godziny. Powinna być cały czas zanurzona w wodzie (inaczej może eksplodować!). Szybciej i wygodniej kupić taką masę gotową (produkt nazywa się 'dulce de leche' - choć nazwa może różnić się w zależności od
kraju). Górną warstwę ciasta stanowi
czekolada z dodatkiem
masła. Upewnijcie się, że użyjecie
czekolady dobrej jakości. Przy wyborze należy kierować się jej połyskiem - jest to znak, że była przygotowywana w odpowiedniej temperaturze przez właściwy czas. Ponadto powinna się łamać z charakterystycznym dla niej "trzaskiem".Ciasto jest słodkie, trzeba lubić bardzo słodkie ciasta :). Najlepiej przygotowywać 1 dzień przed podaniem, a przynajmniej kilka dobrych godzin. Doskonale się również kroi (w przeciwieństwie do banoffi). Przepis pochodzi z książki " 120 wypieków", lekko go zmodyfikowałam (po przeczytaniu przepisów na to ciasto w internecie). Polecam do wypróbowania!Składniki na kruchy spód:175 g
mąki pszennej125 g pokrojonego w kostkę
masła50 g pokruszonego
brązowego cukru (można użyć
cukru pudru)Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 19 x 29 cm. Do miski przesiać
mąkę i wymieszać z
cukrem. Dodać
masło, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut, do złotego brązu.Wykonanie masy
toffi, 2 sposoby:1) można użyć gotowej masy
toffi w puszce (dulce de leche) - ja tak zrobiłam2) gotować przez 2 - 3 godziny puszkę
mleka skondensowanego słodzonego pod przykryciemMasę z puszki wyłożyć na upieczony spód (jeśli masa zbyt stężeje - można chwilę podgrzać w mikrofali).Składniki na masę
czekoladową:170 g
mlecznej czekolady (ja dodałam w 30% gorzką)3 - 4 łyżki
masłaCzekoladę rozpuszczać w kąpieli
wodnej, dodając stopniowo
masło. Polewa powinna
mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać
masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.Smacznego :)