ßßß Cookit - przepis na Kruche ciasto milionera

Kruche ciasto milionera

nazwa

Wykonanie

I znów coś dla czokoholików i toffiholików :). Caramel shortbread zwany również millionaires' shortbread to tradycyjne szkockie ciasto. Prawdopodobnie potoczna nazwa wzięła się od bogatego (jak na shortbread) smaku. Ciasto ma 3 pyszne warstwy: maślany shortbread, delikatną, jedwabistą masę toffi (caramel) i czekoladę. Dzięki temu może smakować jednocześnie jak ciasto i batonik. Masę toffi można przygotować na kilka sposobów. Dwa są niezmiernie proste. Wystarczy gotować pod przykryciem puszkę mleka słodzonego skondensowanego przez około 2 - 3 godziny. Powinna być cały czas zanurzona w wodzie (inaczej może eksplodować!). Szybciej i wygodniej kupić taką masę gotową (produkt nazywa się 'dulce de leche' - choć nazwa może różnić się w zależności od kraju). Górną warstwę ciasta stanowi czekolada z dodatkiem masła. Upewnijcie się, że użyjecie czekolady dobrej jakości. Przy wyborze należy kierować się jej połyskiem - jest to znak, że była przygotowywana w odpowiedniej temperaturze przez właściwy czas. Ponadto powinna się łamać z charakterystycznym dla niej "trzaskiem".
Ciasto jest słodkie, trzeba lubić bardzo słodkie ciasta :). Najlepiej przygotowywać 1 dzień przed podaniem, a przynajmniej kilka dobrych godzin. Doskonale się również kroi (w przeciwieństwie do banoffi). Przepis pochodzi z książki " 120 wypieków", lekko go zmodyfikowałam (po przeczytaniu przepisów na to ciasto w internecie). Polecam do wypróbowania!
Składniki na kruchy spód:
175 g mąki pszennej
125 g pokrojonego w kostkę masła
50 g pokruszonego brązowego cukru (można użyć cukru pudru)
Posmarować tłuszczem lub wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę o wymiarach 19 x 29 cm. Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 190°C przez 20 minut, do złotego brązu.
Wykonanie masy toffi, 2 sposoby:
1) można użyć gotowej masy toffi w puszce (dulce de leche) - ja tak zrobiłam
2) gotować przez 2 - 3 godziny puszkę mleka skondensowanego słodzonego pod przykryciem
Masę z puszki wyłożyć na upieczony spód (jeśli masa zbyt stężeje - można chwilę podgrzać w mikrofali).
Składniki na masę czekoladową:
170 g mlecznej czekolady (ja dodałam w 30% gorzką)
3 - 4 łyżki masła
Czekoladę rozpuszczać w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać z rondelka na masę karmelu. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.
Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.
Smacznego :)
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/kruche-ciasto-milionera