Wykonanie
Kruche ciasto milionera pojawiło się już na blogu tutaj (klik). Wówczas korzystałam z gotowej masy kajmakowej. Dzisiaj dodatkowo pokusiłam się o jej samodzielne przygotowanie. Ta wersja wychodzi bardziej zwarta i lepiej się kroi. Przepis znaleziony w książce: "120 wypieków" Polecam baaaardzo :)Składniki na ciasto:175g
mąki pszennej125g posiekanego
masła50g
brązowego cukruWszystkie składniki bardzo dokładnie posiekać i wyrobić gładkie ciasto. Wylepić nim spód natłuszczonej blaszki (25x25) i wstawić do lodówki na min 30 minut. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok. 20 minut w temp. 190 stopni na złoto. WystudzićSkładniki na masę:400ml
mleka skondensowanego niesłodzonego50g
masła50g
brązowego cukruW teflonowym rondlu lub patelni umieścić
masło,
cukier i
mleko. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i cały czas mieszając gotować 5-10 minut do zgęstnienia. Masa powinna być złocista i ładnie odchodzić od brzegów rondla. Wylać masę na wierzch ciasta, wyrównać i wystudzić.Składniki na polewę:150g
czekolady mlecznejCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej. Można dodać parę łyżek (2-3)
śmietany kremówki. Polewą polac wierzch ciasta. Wystudzone kroić na kwadraty. Smacznego :)