Wykonanie
Ekstremalnie słodkie tradycyjne szkockie ciasto, ale jeśli lubicie takie smaki polecam bardzo . Ciasto niebezpiecznie wciąga i po jednym kawałeczku ma się ochotę na kolejny. Przepis bardzo przypadł mojemu
synkowi do gustu jako że jest podobne do uwielbianego przez niego snickersa (klik). Dzisiejsza propozycja znaleziona jest na blogu Moje Wypieki . Polecam baaaardzo :)Składniki:175g
maki pszennej125g
masła50g
brązowego cukruWszystkie składniki zmielić dokładnie w malakserze. Blaszkę 19x29 wyłożyć papierem do pieczenia i wylepić dokładnie
ciastem. Ponakłuwać widelcem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temp ok 180 stopni na złoto ok 20 min.Wystudzić.ponadto:510g masy kajmakowej gotowej lub
mleka skondensowanego słodzonego w puszce*170g
czekolady mlecznejok. 60g
masła1 łyżeczka
oleju*puszkę
mleka słodzonego zanurzyć w garnku z
wodą i gotować ok 3 godz. Puszkę otwierać dopiero po całkowitym wystudzeniu (!!!)
Czekoladę połamać i razem z
masłem rozpuścić w kąpieli
wodnej. Można dodać 1 łyżeczkę
oleju i dokładnie wymieszać.Na wystudzony kruchy spód wyłożyć masę kajmakową a wierzch dokładnie polać
czekoladą. Schłodzić w lodówce.Smacznego :)