ßßß Cookit - przepis na Ciasto milionera

Ciasto milionera

nazwa

Wykonanie

Widząc te ciasto na wielu blogach postanowiłam w końcu zrobić je sama...
u mnie z małym dodatkiem w postaci siekanych orzechów włoskich...
Pyszne! i super do wzięcia ze sobą jako słodką przekąskę zamiast batona.
Składniki na ciasto:
175 g mąki pszennej
125 g masła
50 g cukru
Wszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na blaszce (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na 30 min. Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C aż do zrumienienia.
Składniki na toffi:
400 ml mleka skondensowanego niesłodzonego
50 g masła
50 g brązowego cukru
garść posiekanych orzechów włoskich (lub innych ulubionych) lub
puszka gotowej masy kajmakowej ok.500 g
Na patelni rozpuścić masło, cukier i mleko. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna być złocista i gęsta*. Gotową masę wylać na wierzch ciasta, wyrównać i posypać posiekanymi orzechami, odstawić do wystudzenia.
Składniki na polewę czekoladową:
150 g mlecznej czekolady
50 g masła
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodać masło. Mieszać chwilę aż składniki się połączą. Polewę wylać na masę kajmakową i pozostawić do wystygnięcia. Można włożyć do lodówki.
Gotowe, schłodzone ciasto można pokroić na kwadraty i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.
* można zrobić test czy masa jest wystarczająco gęsta: szklany spodek wstawić do zamrażalnika, żeby się mocno schłodził. Następnie wyłożyć trochę masy i wstawić ponownie do zamrażalnika na kilka minut. Po schłodzeniu można sprawdzić gęstość masy.
Źródło:http://kucharzenieipieczenie.blogspot.com/2013/11/ciasto-milionera-domowy-twix.html