Wykonanie
Widząc te ciasto na wielu blogach postanowiłam w końcu zrobić je sama...u mnie z małym dodatkiem w postaci siekanych
orzechów włoskich...Pyszne! i super do wzięcia ze sobą jako słodką przekąskę zamiast batona.Składniki na ciasto:175 g
mąki pszennej125 g
masła50 g
cukruWszystkie składniki posiekać i zagnieść ciasto. Ciasto rozwałkować na blaszce (20x30) wyłożonej papierem do pieczenia i ponakłuwać widelcem. Wstawić do lodówki na 30 min. Piec przez 20 min. w piekarniku nagrzanym do temp. 190 st.C aż do zrumienienia.Składniki na
toffi:400 ml
mleka skondensowanego niesłodzonego50 g
masła50 g
brązowego cukrugarść posiekanych
orzechów włoskich (lub innych ulubionych) lubpuszka gotowej masy kajmakowej ok.500 gNa patelni rozpuścić
masło,
cukier i
mleko. Zagotować a następnie zmniejszyć ogień i cały czas mieszając gotować do zgęstnienia. Masa powinna być złocista i gęsta*. Gotową masę wylać na wierzch ciasta, wyrównać i posypać posiekanymi
orzechami, odstawić do wystudzenia.Składniki na
polewę czekoladową:150 g
mlecznej czekolady50 g
masłaCzekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodać
masło. Mieszać chwilę aż składniki się połączą. Polewę wylać na masę kajmakową i pozostawić do wystygnięcia. Można włożyć do lodówki.Gotowe, schłodzone ciasto można pokroić na kwadraty i przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku.* można zrobić test czy masa jest wystarczająco gęsta: szklany spodek wstawić do zamrażalnika, żeby się mocno schłodził. Następnie wyłożyć trochę masy i wstawić ponownie do zamrażalnika na kilka minut. Po schłodzeniu można sprawdzić gęstość masy.