ßßß
(kruchy spód):- szklanka mąki pszennej,-1/2 kostki masła,- 2 łyżki cukru pudru (można użyć brązowego cukru),- dodatkowo dodałam pokruszone maślane ciastka (1 50g).(masa karmelowa)- puszka mleka skondensowanego słodzonego.(masa czkoladowa)- 200g czekolady (ja dałam 52% gorzką),- 3-4 łyżki masła (w zależności od gęstości czekolady).Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę (ja użyłam tortownicy). Do miski przesiać mąkę i wymieszać z cukrem. Dodać masło i pokruszone ciasteczka, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut, na złoty kolor.Puszkę mleka skondensowanego gotować przez 2 godziny, co jakiś czas dolewając wody, tak aby puszka była cała zanurzona w wodzie(unikniemy w ten sposób eksplozji w kuchni i dodatkowego sprzątania). Masę z puszki wyłożyć na upieczony spód.Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej, dodając stopniowo masło. Polewa powinna mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać na przygotowane wcześniej 2 warstwy. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.Smacznego, Kasia ; )