Wykonanie
Caramel shortbread nazywany także millionaires' shortbread to tradycyjne szkockie ciasto, baaaardzoooo słodkie . Ciasto ma 3 warstwy : KARMEL, CIASTO,
CZEKOLADA ! Dzięki temu może smakować jednocześnie jak ciasto i bato nik.Składniki:
(kruchy spód):- szklanka
mąki pszennej,-1/2 kostki
masła,- 2 łyżki
cukru pudru (można użyć
brązowego cukru),- dodatkowo dodałam pokruszone maślane
ciastka (1 50g).(masa karmelowa)- puszka
mleka skondensowanego słodzonego.(masa czkoladowa)- 200g
czekolady (ja dałam 52% gorzką),- 3-4 łyżki
masła (w zależności od gęstości
czekolady).Wyłożyć papierem do pieczenia blaszkę (ja użyłam tortownicy). Do miski przesiać
mąkę i wymieszać z
cukrem. Dodać
masło i pokruszone
ciasteczka, zagnieść. Wyłożyć do przygotowanej formy i nakłuć widelcem. Piec w temperaturze 180°C przez 20 minut, na złoty kolor.Puszkę
mleka skondensowanego gotować przez 2 godziny, co jakiś czas dolewając
wody, tak aby puszka była cała zanurzona w wodzie(unikniemy w ten sposób eksplozji w kuchni i dodatkowego sprzątania). Masę z puszki wyłożyć na upieczony spód.
Czekoladę rozpuścić w kąpieli
wodnej, dodając stopniowo
masło. Polewa powinna
mieć taką gęstość, by można ją było swobodnie wylać na przygotowane wcześniej 2 warstwy. Jeśli jest zbyt gesta, dodawać
masła, lecz ostrożnie, by nie przesadzić. W ten sposób polewa po ostudzeniu w lodówce będzie gładka.Po wylaniu ostatniej wastwy ciasto włożyć do lodówki na kilka godzin.Smacznego,
Kasia ; )