ßßß Cookit - przepis na Krem z owoców marakui

Krem z owoców marakui

nazwa

Wykonanie

Krem, który zaraz po kremie cytrynowym jest w kolejce do zawładnięcia Waszymi kubkami smakowymi. Nie żartuję. Jeśli lubicie marakuję, bardzo polecam. Do wykorzystania w deserach, ciastach, babeczkach, lodach... Jutro pierwszy przepis z kremem w roli głównej!
Składniki na 450 ml kremu:
150 ml pulpy z owoców marakui (około 7 - 8 owoców)
140 g drobnego cukru do wypieków
2 jajka
2 żółtka
2 łyżki soku z cytryny
100 g masła
W niedużym garnuszku roztrzepać jajka, żółtka i cukier (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając.
Praktycznie od razu można dodać masło, pulpę z marakui i sok z cytryny. Mieszać, do zagotowania (krem powinien 'zabulgotać') i zgęstnienia kremu oraz otrzymania kremu o gładkiej konsystencji.
Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć. Schłodzić.
Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/krem-z-owocow-marakui