ßßß Cookit - przepis na Malinowy curd

Malinowy curd

nazwa

Wykonanie

Malinowy cu(r)d to ostra letnia konkurencja dla cytrynowego curdu :-). Mój Mąż powiedział, że mógłby go jeść litrami, dla mnie plasuje się o jedno oczko niżej niż curd cytrynowy (po prostu uwielbiam ten kwaśny smak). Ale jest naprawdę bardzo dobry i mocno malinowy! Jako dodatek do świeżych tart z owocami, deserów, lodów, tortów, babeczek.. możliwości są nieskończone i może uda mi się kilka z nich zaprezentować tego lata na MW :-). Bardzo polecam!
Składniki na 1 , 5 szklanki:
250 g malin, świeżych lub mrożonych
2 łyżki soku z cytryny
2 duże jajka
2 żółtka
70 g drobnego cukru do wypieków
80 g masła
Do niedużego garnuszka przesypać maliny, zasypać cukrem. Doprowadzić do wrzenia i pogotować, przez chwilę, aż puszczą sok i zaczną się rozpadać. Przecedzić przez sitko, by pozbyć się pesteczek i otrzymać malinowe puree. Przestudzić.
Malinowe puree przelać z powrotem do garnuszka. Dodać jajka, żółtka, sok z cytryny i roztrzepać (najlepiej przy pomocy rózgi do ubijania), do połączenia. Dodać masło. Postawić na kuchence, podgrzewać na małej mocy palnika, mieszając. Zagotować do zgęstnienia kremu i otrzymania gładkiej konsystencji.
Przelać do wyparzonego słoiczka, zamknąć.
Można przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/malinowy-curd