Wykonanie
Był już orange
curd i lemon
curd .... Dlaczego nie pójść dalej i nie spróbować nowych smaków? Postanowiłam z
kiwi pokombinować i
powiem Wam że bardzo fajnie wyszło :)
Kiwi curd idealnie sprawdzi się jako dodatek do wypieków, do sernika lub najnormalniej w świecie do podjadania łyżeczką ;) Polecam :)Składniki:4
jajka w temp. pokojowej2
żółtka150g
cukru (ja miałam bardzo kwaśne
kiwi - można spróbować dać 140g przy mocno dojrzałych)350g
kiwi (ok 6 sztuk)4 łyżki
soku z cytryny130g
masłaKiwi obrać i zmiksować. Leciuteńko (!) odlać minimalną ilość soku przekładając na sito. Natychmiast z powrotem przełożyć pulpę do miseczki.
Cukier,
jajka,
żółtka i
sok z cytryny dokładnie roztrzepać. Podgrzewać w rondelku na małym ogniu mieszając cały czas rózgą. Praktycznie od razu można dodać zmiksowane
kiwi. Podgrzewać do momentu aż cały krem zgęstnieje i zacznie bulgotać. Dodać
masło do momentu rozpuszczenia. Zdjąć z ognia i wystudzić. Przelać do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce.Smacznego :)