ßßß Cookit - przepis na Orange curd

Orange curd

nazwa

Wykonanie

Po ostatnim sukcesie lemon curd postanowiłam zrobić jego pomarańczową wersję. Krem wychodzi słodszy, ale równie pyszny. Znika dziwnie szybko wyjadany bezpośrednio ze słoika :) Jeśli uda się go nam ocalić przed łakomczuchami będzie świetnym dodatkiem do kremów tortowych lub bezpośrednio np na ciepłą chałkę zamiast dżemu. Przepis znaleziony na stronie Taste.com z moja małą zmianą. Polecam baaaardzo :)
Składniki:
4 jajka w temp. pokojowej
2 żółtka
170g cukru
2 łyżeczki drobno startej skórki z pomarańczy
185 ml świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki soku z cytryny
125g masła
Cukier, jajka, żółtka, sok z cytryny i pomarańczy oraz skórkę dokładnie roztrzepać. Podgrzewać w rondelku na małym ogniu mieszając cały czas rózgą. Uważać by nie ścięły się jajka (Jeśli się zdarzy że krem zetnie się podczas gotowania można się ratować zmiksowaniem go blenderem już po przetarciu przez sitko). Praktycznie od razu można dodać masło. Podgrzewać do momentu aż cały krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przetrzeć dokładnie przez sitko. Przelać do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.
Smacznego :)
Źródło:http://mojepasjekrakow.blogspot.com/2013/01/orange-curd.html