Wykonanie
Po ostatnim sukcesie lemon
curd postanowiłam zrobić jego
pomarańczową wersję. Krem wychodzi słodszy, ale równie pyszny. Znika dziwnie szybko wyjadany bezpośrednio ze słoika :) Jeśli uda się go nam ocalić przed łakomczuchami będzie świetnym dodatkiem do kremów
tortowych lub bezpośrednio np na ciepłą
chałkę zamiast
dżemu. Przepis znaleziony na stronie Taste.com z moja małą zmianą. Polecam baaaardzo :)Składniki:4
jajka w temp. pokojowej2
żółtka170g
cukru2 łyżeczki drobno startej skórki z
pomarańczy185 ml świeżo wyciśniętego soku z
pomarańczy2 łyżki
soku z cytryny125g
masłaCukier,
jajka,
żółtka,
sok z cytryny i
pomarańczy oraz skórkę dokładnie roztrzepać. Podgrzewać w rondelku na małym ogniu mieszając cały czas rózgą. Uważać by nie ścięły się
jajka (Jeśli się zdarzy że krem zetnie się podczas gotowania można się ratować zmiksowaniem go blenderem już po przetarciu przez sitko). Praktycznie od razu można dodać
masło. Podgrzewać do momentu aż cały krem zgęstnieje. Zdjąć z ognia i przetrzeć dokładnie przez sitko. Przelać do wyparzonego słoika i przechowywać w lodówce do 2 tygodni.Smacznego :)