Wykonanie
Delikatne placuszki (pancakes) na
jogurcie greckim. Znakomite z każdymi
owocami, oprócz
jagód sprawdzi się
porzeczka,
wiśnie,
maliny lub
banany. Smażyłam je całkowicie bez tłuszczu, co jest możliwe tylko na dobrej, nieprzywieralnej powłoce. Podałam z sosem
jagodowym, pycha :-)Składniki na około 20 placków:1,5 szklanki kremowego
jogurtu greckiego1/4 szklanki
mleka2 duże
jajka1,5 szklanki
mąki pszennej2 łyżeczki
sody oczyszczonej2 łyżki
cukruszczypta
soli400 g
jagód lub
borówek amerykańskichWszystkie składniki (oprócz
owoców) umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej, bezgrudkowej, w miarę gęstej mieszanki. Można również zmiksować w blenderze kielichowym. Dodać
jagody, wymieszać łyżkąCiasto wylewać przy pomocy większej łyżki na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię. Smażyć z obu stron (bez tłuszczu lub tylko z jego minimalnym udziałem) na złoty kolor. Przewracać na drugą stronę gdy powierzchnia placka pokryje się pęcherzykami powietrza.Odkładać na talerz.Podawać ciepłe oprószone pudrem lub z
syropem klonowym/syropem
jagodowym.Smacznego :-).