ßßß
Delikatne placuszki (pancakes) na jogurcie greckim. Znakomite z każdymi owocami, oprócz jagód sprawdzi się porzeczka, wiśnie, maliny lub banany. Smażyłam je całkowicie bez tłuszczu, co jest możliwe tylko na dobrej, nieprzywieralnej powłoce. Podałam z sosem jagodowym, pycha :-)Składniki na około 20 placków:1,5 szklanki kremowego jogurtu greckiego1/4 szklanki mleka2 duże jajka1,5 szklanki mąki pszennej2 łyżeczki sody oczyszczonej2 łyżki cukruszczypta soli400 g jagód lub borówek amerykańskichWszystkie składniki (oprócz owoców) umieścić w naczyniu i zmiksować blenderem do otrzymania gładkiej, bezgrudkowej, w miarę gęstej mieszanki. Można również zmiksować w blenderze kielichowym. Dodać jagody, wymieszać łyżkąCiasto wylewać przy pomocy większej łyżki na rozgrzaną nieprzywierającą patelnię. Smażyć z obu stron (bez tłuszczu lub tylko z jego minimalnym udziałem) na złoty kolor. Przewracać na drugą stronę gdy powierzchnia placka pokryje się pęcherzykami powietrza.Odkładać na talerz.Podawać ciepłe oprószone pudrem lub z syropem klonowym/syropem jagodowym.Smacznego :-).