ßßß Cookit - przepis na Puszyste placuszki z borówkami. Pycha!!!

Puszyste placuszki z borówkami. Pycha!!!

nazwa

Wykonanie

Niech nam lato dłużej trwa, choćby tylko dla świeżych owoców. Czarne jagody to absolutna czołówka - walory smakowe i zdrowotne nie do przecenienia, zwłaszcza dla takich komputerowych Marków, jak ja, ty, czy on. Zadbaj o swój wzrok, ciało, humor i wcinaj, wcinaj do woli...
Wczoraj robiłam pyszne naleśniki naturalnie spulchnione ubitą pianą z białek, żeby duże amerykańskie borówki były nimi dobrze otulone. Smak rewelacyjny. Polecam gorąco dzieciom i dorosłym.
Składniki na 4 osoby
około 25-30 dag borówek czarnych
2 szklanki mąki pszennej bez czuba
250-270 ml mleka
2 jaja
1 łyżeczka kopiasta cukru
szczypta soli
trochę tłuszczu do smażenia (opcjonalnie)
Sos jogurtowy do polania naleśników
150 ml naturalnego jogurtu
łyżeczka miodu do smaku
Przygotowanie sosu
Składniki sosu trzeba po prostu dobrze wymieszać
Przygotowanie puszystych naleśników z jagodami
1. Mąkę mieszam z mlekiem o temperaturze pokojowej i żółtkami na konsystencję nieco gęściejszego ciasta niż typowe naleśnikowe. Na filmie robię to po ubiciu piany robotem, ale zdecydowanie łatwiej zrobić to rózgą (trzepaczką), bo gęściejsze ciasto lubi się owijać wokół łopatek.
2. Ubijam pianę z białek ze solą. Pod koniec ubijania wsypuję cukier dla utrwalenia piany i dodaję do ciasta na dwa razy. Za każdym razem delikatnie mieszam, ale bardzo krótko. Niech nawet zostaną małe grudki piany. Nadgorliwe mieszanie uwolni z piany powietrze i z ciasta puszystego wyjdą już tylko zwykłe naleśniki.
3. Dodaję do ciasta jagody i ostrożnie mieszam, zostawiając ich trochę do posypania placuszków po wierzchu.
4. Smażę, jak każde naleśniki, starając się przy nakładaniu, by każdy naleśnik miał kilka jagódek. Robiłam to na ceramicznej patelni, którą tylko raz na początku przesmarowałam klarowanym masłem, ale mogłam tłuszcz całkowicie pominąć, gdyż na ceramicznej patelni bardzo dobrze się smażą bez niego.
5. Dodatkowo pokleksiłam placuszki domowej roboty dżemem brzoskwiniowym . Do deserów fantastyczny dodatek. Polecam!!!
Dziękuję za ciepłe komentarze i polubienia
Pozdrawiam serdecznie Weronika
Źródło:http://kuchniatosztuka.blogspot.com/2014/07/puszyste-placuszki-z-borowkami-pycha.html