Wykonanie
Niech nam lato dłużej trwa, choćby tylko dla świeżych
owoców.
Czarne jagody to
absolutna czołówka - walory smakowe i zdrowotne nie do przecenienia, zwłaszcza dla takich komputerowych
Marków, jak ja, ty, czy on. Zadbaj o swój wzrok, ciało, humor i wcinaj, wcinaj do woli...Wczoraj robiłam pyszne naleśniki naturalnie spulchnione ubitą pianą z
białek, żeby duże
amerykańskie borówki były nimi dobrze otulone. Smak rewelacyjny. Polecam gorąco dzieciom i dorosłym.
Składniki na 4 osobyokoło 25-30 dag
borówek czarnych2 szklanki
mąki pszennej bez czuba250-270 ml
mleka2
jaja1 łyżeczka kopiasta
cukruszczypta
solitrochę tłuszczu do smażenia (opcjonalnie)
Sos jogurtowy do polania naleśników150 ml
naturalnego jogurtułyżeczka
miodu do smakuPrzygotowanie sosuSkładniki sosu trzeba po prostu dobrze wymieszaćPrzygotowanie puszystych naleśników z
jagodami1.
Mąkę mieszam z
mlekiem o temperaturze pokojowej i
żółtkami na konsystencję nieco gęściejszego ciasta niż typowe naleśnikowe. Na filmie robię to po ubiciu piany robotem, ale zdecydowanie łatwiej zrobić to rózgą (trzepaczką), bo gęściejsze ciasto lubi się owijać wokół
łopatek.2. Ubijam pianę z
białek ze
solą. Pod koniec ubijania wsypuję
cukier dla utrwalenia piany i dodaję do ciasta na dwa
razy. Za każdym razem delikatnie mieszam, ale bardzo krótko. Niech nawet zostaną małe grudki piany. Nadgorliwe mieszanie uwolni z piany powietrze i z ciasta puszystego wyjdą już tylko zwykłe naleśniki.3. Dodaję do ciasta
jagody i ostrożnie mieszam, zostawiając ich trochę do posypania placuszków po wierzchu.4. Smażę, jak każde naleśniki, starając się przy nakładaniu, by każdy naleśnik miał kilka jagódek. Robiłam to na ceramicznej patelni, którą tylko raz na początku przesmarowałam klarowanym
masłem, ale mogłam tłuszcz całkowicie pominąć, gdyż na ceramicznej patelni bardzo dobrze się smażą bez niego.5. Dodatkowo pokleksiłam placuszki domowej roboty
dżemem brzoskwiniowym . Do deserów fantastyczny dodatek. Polecam!!!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika