Wykonanie
Witam serdecznie. Dzisiaj robiłam niesamowite naleśniki z dużymi
śliwkami o smaku węgierki. Niebo na
języku... Ciasto klasyczne z niewielkiej porcji, nieco gęściejsze, bo
śliwki w nim się zanurza, jak plastry
jabłek. Do tego jeszcze błyskawiczny
sos jogurtowy z małym chlustem
miodu, dla zasobniejszych portfeli super będzie także z mniej kalorycznym
syropem klonowym.
Składniki na 24 placki
12 dużych dojrzałych słodkich
śliwek200 g
mąki pszennej250 ml
mleka lub
wody2
jaja2 łyżeczki
cukruszczypta
soli2-3 łyżki
oleju do smażenia lub trochę klarowanego
masła (opcjonalnie - na nieprzywierającej patelni można się obyć bez tłuszczu)Błyskawiczny sos do naleśników250 ml świeżego
jogurtu naturalnego1 z brzuszkiem łyżeczka
mioduPrzygotowanie sosu:
Jogurt mieszamy z
miodem i gotowe.Przygotowanie naleśników ze
śliwkamiPrzepis na filmie1. Z umytych
śliwek wyjmuję pestki i dzielę na połówki. Każdą połówkę spłaszczam, wypychając ją od strony skórki do wewnątrz. Posypuję
śliwki cukrem - wystarczy na to jedna łyżeczka
cukru, by
owoce nabrały ciekawszego smaku po podpieczeniu. Odstawiam na 10-15 minut.2. Z
mąki,
wody,
mleka,
jajek, jednej łyżeczki
cukru, szczypty
soli, rózgą wyrabiam ciasto. Powinno być gęściejsze od klasycznego na krokiety, żeby lepiej trzymało się
owoców. W razie, gdyby było rzadkie, dodajemy po prostu trochę
mąki. Odstawiam ciasto również na 10 min, niech trochę odpocznie.3. Na rozgrzanej patelni układam kolejno
śliwki, zanurzone uprzednio w cieście i smażę tradycyjnie, ale na niedużym płomieniu, bo chcę, żeby
śliwki zmiękły a ciasto się nie przypaliło.Smacznego!!!Dziękuję za ciepłe komentarze i polubieniaPozdrawiam serdecznie Weronika