Wykonanie
Składniki:25 dkg
mąki przennejszklanka
mlekaszklanka
wody przegotowanej ostudzonej2
jajkacukier,
sól40dkg
sera białego półtłustego
cukier waniliowyjogurt naturalnyPrzygotowanie ciasta na naleśniki :Do wyższego naczynia, u mnie to misa z miksera dodaję wszystkie składniki czyli :
mąkę,
mleko,
wodę,
jajka, łyżkę
cukru, łyżeczkę
cukry waniliowego i szczypta
soli.Całość mieszam mikserem do uzyskania jednolitej konsystencji. Odstawiam na kilkanaście minut.
Olej na patelni mocno rozgrzewam i łyżką wazową nalewam i delikatnie rozciągam ciasto na patelniruchami spiralnymi. Naleśniki szybko się smażą więc ostrożnie. Najlepsze są gdy mają złocisty kolor.Przygotowanie masy twarogowej:
Twaróg przekładamy do misy, dodajemy łyżkę
cukru, łyżeczkę
cukru waniliowego, 2 -3 łyżeczki
jogurtu naturalnego, całość dokładnie mieszam, ugniatam widelcem.Gotową masę cienko smaruję gotowe naleśniki i zwijam w rulony.Do tych naleśników polecam jeszcze sos
pomarańczowy .