Wykonanie
Pomysł podsunęła mi jedna z Czytelniczek. Dlaczego nie często spotykane jest
drożdżowe ciasto czekoladowe? Zwykłe, z
owocami - robimy często. Ale
kakaowe lub czekoladowe? Rzeczywiście, sama nie pomyślałam o tym wcześniej ;-). Postanowiłam upiec je z
truskawkami. Ciasto jest
kakaowe, z drobinkami
czekolady. Z dużą ilością
owoców. Podczas pieczenia po domu rozchodzi się piękny zapach
czekolady i
truskawek.. Smakuje trochę jak.. murzynek. Ale jest lżejsze. Z najlepszą
czekoladową kruszonką pod słońcem :-). Przepis do wykorzystania w sezonie
truskawkowym!Składniki na ciasto:500 g
mąki pszennejszczypta
soli2 łyżki
kakao130 g drobnego
cukru do wypieków20 g suchych
drożdży lub 40 g
drożdży świeżych2 duże
jajka100 g
masła, roztopionego310 ml
mleka100 g
czekolady gorzkiej, drobniutko posiekanej100 g
czekolady mlecznej, drobniutko posiekanejok. 800 g
truskawek, odszypułkowanych i przepołowionychDo większego naczynia przesiać
mąkę,
kakao i
sól. Dodać
cukier i suche
drożdże (ze świeżymi wcześniej zrobić rozczyn). Dodać roztrzepane
jajka,
masło i
mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego i miękkiego ciasta (ciasto na tym etapie będzie dość luźne, nie należy się tym przejmować; najlepiej wyrabiać ciasto mikserem z hakiem). Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać do niego posiekane drobno obie
czekolady. Uformować z ciasta kulę (jeśli się da, ciasto jest dość rzadkie), oprószyć
mąką, przykryć lnianym ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu do podwojenia objętości (przez około 60 - 90 minut).Formę prostokątną o wymiarach 25 x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno). Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, lekko podsypując
mąką i wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć
truskawki, rozcięciami ku górze. Odstawić do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posypać kruszonką.Piec w temperaturze 180ºC przez minimum 40 minut, do godziny (do tzw. suchego patyczka).Wyjąć, lekko przestudzić, podawać pokrojone.Czekoladowa kruszonka:150 g
masła, w temperaturze pokojowej lub bardziej miękkiego150 g zwykłego
białego cukru3 łyżki
cukru demerara110 g
mąki pszennej2 łyżki
kakaoWszystkie składniki umieścić w naczyniu. Wyrobić
między palcami na kruszonkę. W razie konieczności dodać 1 - 2 łyżki
mąki pszennej.Dla maszynistów:Wszystkie składniki na ciasto (oprócz
czekolady i
truskawek) umieścić w maszynie do pieczenia według kolejności: płynne, sypkie, na końcu
drożdże. Nastawić program do wyrabiania i wyrastania ciasta ('dough'). W ostatnim etapie wyrabiania dodać posiekaną
czekoladę i zostawić ciasto do wyrośnięcia. Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić, dalej postępować według powyższego przepisu.Smacznego :-).