Wykonanie
Pyszne ciasto z dodatkiem słodziutkich gwiazdek,
truskawek i czekoladowej kruszonki. Chyba każdy skusił by się na kawałeczek, chociaż nie wiem czy było by to możliwe, bo ten drożdżowiec znika w prędkością światła.Bazowałam na tym przepisie
Składniki:700 g
mąki pszennejszczypta
soli150 g
cukru20 g suchych
drożdży2
jajka100 g
masła, roztopionego300 ml
mleka200 g
czekoladowych gwiazdek lub inne
czekoladowe cukierki (nie za dużych)ok. 400 g
truskawek, odszypułkowanych i przepołowionychSkładniki na kruszonkę:150 g
masła, bardzo miękkiego160 g
cukru110 g
mąki pszennej2 łyżki
kakaoWszystkie składniki wyrobić palcami na kruszonkę. W razie konieczności dodać
mąki pszennej.Do miski przesiać
mąkę i
sól. Dodać
cukier i suche
drożdże. Dodać roztrzepane
jajka,
masło i
mleko. Wymieszać do połączenia, następnie wyrobić, do uzyskania gładkiego ciasta, które będzie bardzo rzadkie. Pod sam koniec wyrabiania ciasta dodać do niego cukiereczki. Ciasto oprószyć
mąką, przykryć ręczniczkiem i pozostawić w ciepłym miejscu przez około 60 minut.Formę prostokątną wyłożyć papierem do pieczenia, tylko dno. Wyrośnięte ciasto ponownie wyrobić, rozwałkować, lekko podsypując
mąką i wyłożyć na dno formy. Na ciasto wyłożyć
truskawki, rozcięciami ku górze. Odstawić do wyrośnięcia, pod przykryciem, w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. Przed samym pieczeniem posypać kruszonką.Piec w temperaturze 180 stopni C przez minimum 45 minut do "suchego" patyka.