Wykonanie
Jeśli szukacie przepisu na szybkie ciasto
czekoladowe, ten na pewno przypadnie Wam do gustu. Ciasto wbrew pozorom jest dosyć lekkie, a dodatek
truskawki jest strzałem w dziesiątkę. Przepis znaleziony w książce Pani Doroty pt. " Moje wypieki i desery".Ciasto możecie też łatwo zmienić w wersję bezglutenową - zamiast
mąki pszennej wystarczy dodać zmielone
migdały.Gorąco polecam:)
Potrzebujemy:80 g
mąki pszennej150 g
masła200 g
cukru160 g
gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)30 g
mlecznej czekolady (kilka kostek)50 g
kakaoszczypta
solitruskawki + 30 g
gorzkiej czekolady4
jajka (całe)W małym garnuszku roztapiamy
masło, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną
gorzką czekoladę (160 g) i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do roztopienia się
czekolady i powstania gładkiego sosu
czekoladowego.W dużej misce rózgą mieszamy
jajka (całe) z
cukrem i szczyptą
soli. Dodajemy schłodzony sos
czekoladowy, mieszamy i następnie dodajemy przesianą
mąkę i
kakao oraz startą
mleczną czekoladę. Całość mieszamy.Ciasto przekładamy do wysmarowanej
masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 15 x 28 cm (moja była sporo większa, ciasto wyszło trochę cieńsze). Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (do suchego patyczka).Na koniec ozdabiamy
truskawkami zamoczonymi do połowy w rozpuszczonej gorzkiej
czekoladzie.Smacznego!