ßßß Cookit - przepis na Gotowanie

Gotowanie

nazwa

Wykonanie

Jeśli szukacie przepisu na szybkie ciasto czekoladowe, ten na pewno przypadnie Wam do gustu. Ciasto wbrew pozorom jest dosyć lekkie, a dodatek truskawki jest strzałem w dziesiątkę. Przepis znaleziony w książce Pani Doroty pt. " Moje wypieki i desery".
Ciasto możecie też łatwo zmienić w wersję bezglutenową - zamiast mąki pszennej wystarczy dodać zmielone migdały.
Gorąco polecam:)
Potrzebujemy:
80 g mąki pszennej
150 g masła
200 g cukru
160 g gorzkiej czekolady (drobno posiekanej)
30 g mlecznej czekolady (kilka kostek)
50 g kakao
szczypta soli
truskawki + 30 g gorzkiej czekolady
4 jajka (całe)
W małym garnuszku roztapiamy masło, zdejmujemy z palnika i dodajemy posiekaną gorzką czekoladę (160 g) i odstawiamy na 2 minuty. Po tym czasie mieszamy do roztopienia się czekolady i powstania gładkiego sosu czekoladowego.
W dużej misce rózgą mieszamy jajka (całe) z cukrem i szczyptą soli. Dodajemy schłodzony sos czekoladowy, mieszamy i następnie dodajemy przesianą mąkę i kakao oraz startą mleczną czekoladę. Całość mieszamy.
Ciasto przekładamy do wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia formy o wymiarach 15 x 28 cm (moja była sporo większa, ciasto wyszło trochę cieńsze). Pieczemy w 180 stopniach przez 30 minut (do suchego patyczka).
Na koniec ozdabiamy truskawkami zamoczonymi do połowy w rozpuszczonej gorzkiej czekoladzie.
Smacznego!
Źródło:http://www.kuchnia-elexis.com/2015/06/pyszne-czekoladowe-ciasto-z-truskawkami.html