ßßß Cookit - przepis na Cytrynowe trufelki z białej czekolady i mascarpone

Cytrynowe trufelki z białej czekolady i mascarpone

nazwa

Wykonanie

Trufelki jakie lubię. Słodkie w sam raz, z orzeźwiąjącą nutą cytryny. Na mleku w proszku, którego smak jest mocno wyczuwalny (trzeba je lubić). Mascarpone nadaje im kremowo - musowej konsystencji. Obtoczyłam w czekoladzie gorzkiej (70% kakao), choć mój Mąż uznał, że to 'zbrodnia na domownikach'.. Równie dobrze można więc użyć białej czekolady lub po prostu cukru pudru. Polecam, bo warto :-).
Składniki na około 25 sztuk:
250 g serka mascarpone
1 szklanka pełnego mleka w proszku ('niebieskiego')
200 g białej czekolady
skórka otarta z 2 cytryn
świeżo wyciśnięty sok z 1 cytryny
Do obtaczania:
150 g dowolnej czekolady, roztopionej w kąpieli wodnej lub cukru pudru
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Z cytryn otrzeć skórkę, z jednej wycisnąć sok.
W misie miksera umieścić serek mascarpone, mleko w proszku, dodać roztopioną czekoladę i zmiksować na puszystą, jednolita masę. Powoli i stopniowo dolewać sok z cytryny, cały czas miksując. Dodać skórkę otartą z cytryn i zmiksować.*
Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą, schłodzić przez 2 - 3 godziny w lodówce. Kiedy masa zgęstnieje na tyle, że będzie można z niej formować kulki, wyjąć z lodówki. Formować trufelki wielkości orzecha włoskiego, układać na talerzyku. Schłodzić (można przez całą noc).
Schłodzone trufelki obtaczać w czekoladzie roztopionej w kąpieli wodnej lub w cukrze pudrze. Warto je 10 minut wcześniej włożyć do zamrażarki, by czekolada zastygała na nich natychmiastowo.
Przechowywać w lodówce.
Smacznego :)
* na tym etapie należy skosztować masy; jeśli dla Was będzie za mało słodka można wmiksować cukru pudru, wedle uznania
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/cytrynowe-trufelki-z-bialej-czekolady-i-mascarpone