Wykonanie
Trufelki jakie lubię. Słodkie w sam raz, z orzeźwiąjącą nutą
cytryny. Na
mleku w proszku, którego smak jest mocno wyczuwalny (trzeba je lubić).
Mascarpone nadaje im kremowo - musowej konsystencji. Obtoczyłam w
czekoladzie gorzkiej (70%
kakao), choć mój Mąż uznał, że to 'zbrodnia na domownikach'.. Równie dobrze można więc użyć
białej czekolady lub po prostu
cukru pudru. Polecam, bo warto :-).Składniki na około 25 sztuk:250 g
serka mascarpone1 szklanka
pełnego mleka w proszku ('niebieskiego')200 g
białej czekoladyskórka otarta z 2
cytrynświeżo wyciśnięty sok z 1
cytrynyDo obtaczania:150 g dowolnej
czekolady, roztopionej w kąpieli
wodnej lub
cukru pudruCzekoladę roztopić w kąpieli
wodnej. Z
cytryn otrzeć skórkę, z jednej wycisnąć sok.W misie miksera umieścić
serek mascarpone,
mleko w proszku, dodać roztopioną
czekoladę i zmiksować na puszystą, jednolita masę. Powoli i stopniowo dolewać
sok z cytryny, cały czas miksując. Dodać skórkę otartą z
cytryn i zmiksować.*Masę przełożyć do miseczki, przykryć folią spożywczą, schłodzić przez 2 - 3 godziny w lodówce. Kiedy masa zgęstnieje na tyle, że będzie można z niej formować kulki, wyjąć z lodówki. Formować
trufelki wielkości
orzecha włoskiego, układać na talerzyku. Schłodzić (można przez całą noc).Schłodzone
trufelki obtaczać w
czekoladzie roztopionej w kąpieli
wodnej lub w cukrze pudrze. Warto je 10 minut wcześniej włożyć do zamrażarki, by
czekolada zastygała na nich natychmiastowo.Przechowywać w lodówce.Smacznego :)* na tym etapie należy skosztować masy; jeśli dla Was będzie za mało słodka można wmiksować
cukru pudru, wedle uznania