Wykonanie
To deser akurat na niedzielę :) Na leniwe nic-nierobienie, na czas spędzony z najbliższymi, z przyjaciółmi, czy po prostu z
kawą, z książką.Kremowo-
jabłkowe cudo....Chodźcie, zapraszam :)
Składniki:300 g.
serka mascarpone3 łyżki
cukru pudruherbatniki,
biszkoptysok z połowy
cytryny1 łyżeczka
miodukilka łyżek przegotowanej
wody2 szklanki prażonych
jabłekcynamon do oprószenia
biała czekoladaPrzygotowanie :Dokładnie mieszam
wodę z
miodem i
sokiem z cytryny - aż składniki się połączą (jeśli
miód jest twardy, lekko go podgrzewam).
Serek mascarpone dokładnie mieszam z
cukrem pudrem.Naczynie (u mnie plastikowe pudełko o wymiarach 14x18x5) wykładam folią spożywczą. Dno wykładam
ciastkami namoczonymi przez chwilkę w soku z
miodem, po czym wykładam 1/3 masy z
serka, a na nią połowę
jabłek. Wyrównuję łyżką powierzchnię, wykładam kolejną 1/3
serka, a następnie warstwę namoczonych
ciastek. Kolejna warstwa to pozostałe
jabłka, a na górze wykładam resztę
serka. Dokładnie zawijam naczynie w folię i wstawiam do lodówki, najlepiej na całą noc. Deser kroję jak ciasto, przed podaniem leciutko oprószam
cynamonem i startą
czekoladą.Przepis autorski.