Wykonanie
I cóż ja Wam dziś napiszę po całym dniu... hmmm... miałam dziś dość niemiłą rozmowę z pewną
młodą osobą... a raczej trudno to nazwać rozmową kiedy jest się obrażanym w wiadomościach tekstowych... i tak sobie myślę, że świat się jednak strasznie zmienił przez te kilkanaście lat od kiedy ja byłam nastolatką... Dlaczego tak wielu młodym ludziom wydaje się, że są panami świata i na tej mocy mają prawo do obrażania innych? Do wyrażania swojego - przepełnionego negatywnymi emocjami i wpływami innych - zdania? Skąd taka mentalność chorągiewki - ustawiać się tak jak jest wygodnie, gdzie zawieje tam się skierować? "Nie przejmuj się, najważniejsze że są ludzie, którzy wiedzą jaka jesteś naprawdę - tych się trzymaj, a nie..." - stwierdził mój mąż zapoznawszy się z całą sprawą... a
potem używając sobie właściwych określeń zawodowych wyraził swe stanowisko w kwestii niezrozumienia pobudek kierujących ludźmi w tego typu sytuacjach itp. Dobrze czasem usłyszeć, że nie jestem sama w swych rozważaniach, rozwiać wątpliwości... Na pocieszenie zajadam tiramisu z
jabłkami, które wstawiałam rano do lodówki i w całym tym zamieszaniu o nim zapomniałam... fantastycznie smakuje... Zrobiłam jak zwykle eksperymentalnie, a okazało się, że
amaretto idealnie komponuje się z
cynamonem... właśnie kończę drugą szklankę... ;-)SKŁADNIKI2
jabłka1/2 szklaki
wody1/2 szklanki
cukru (zwykłego)1/2 łyżeczki
cynamonu1 łyżka
kawy rozpuszczalnej1 łyża
likieru amaretto250 g
serka mascarpone200 ml
śmietany 30 %2 łyżki
cukru pudrupodłużne
biszkopty (na 3 szerokie niskie szklanki poszło mi 9
biszkoptów)
Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Z
wody,
cukru i
cynamonu gotujemy
syrop i do wrzącego dodajemy
jabłka. Gotujemy ok. 5 minut i odstawiamy z palnika, a następnie odstawiamy aż całość wystygnie i wyjmujemy
jabłka z
syropu (ze względu na
cynamon nabiorą ciemniejszego koloru). Do
syropu dodajemy
kawę i
amaretto, dokładnie mieszamy.
Śmietanę miksujemy z
cukrem "na sztywno" na najwyższych obrotach miksera, a następnie zmniejszamy je i dodajemy po łyżce
mascarpone. Na koniec dodajemy
jabłka i delikatnie mieszamy.W szklankach / pucharkach lub długim prostokątnym naczyniu układamy warstwę
biszkoptów i obficie nasączamy ją
syropem z
kawą. Wykładamy połowę masy i przykrywamy kolejną warstwą
biszkoptów, nasączamy je resztą
syropu i rozsmarowujemy pozostałą masę. Schładzamy w lodówce.