Wykonanie
Trufle zrobiłam na Sylwestra i zdecydowanie były strzałem w dziesiątkę. Pyszne, rozpływające się w ustach, ale dzięki obtoczeniu ich w
mlecznej czekoladzie - nie rozpłynęły się w trakcie transportu :) Żałuję, że nie zrobiłam więcej, teraz jak o nich pomyślę to chętnie bym zjadła...Mniam:)
Przepis znaleziony na MW.Potrzebujemy (składniki na około 25-30 sztuk)250 g
serka mascarponeskórka otarta z dwóch
cytrynsok wyciśnięty z jednej
cytryny1 szklanka
mleka w proszku200 g
białej czekoladyBiałą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej.
Cytryny myjemy, zalewamy wrzątkiem na kilka sekund, następnie na tarce z małymi oczkami ścieramy skórkę. Z jednej
cytryny wyciskamy sok.Do misy miksera przekładamy
mascarpone, rozpuszczoną
czekoladę i
mleko w proszku. Miksujemy na puszystą masę, na koniec powoli dodajemy
sok z cytryny, a następnie skórkę. Chwilę miksujemy.Przykrywamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny.Po tym czasie wyjmujemy z lodówki, formujemy kulki i jeśli planujemy je obtoczyć w
czekoladzie - wkładamy na kilka minut do zamrażalnika.
Czekoladę (około 2 tabliczki) rozpuszczamy w kąpieli
wodnej, moczymy w niej kulki, u mnie sprawdziło się układanie ich łyżeczką, szybkie obtoczenie w
czekoladzie i przełożenie na kratkę. Dzięki temu, że kulki były zmrożone -
czekolada od razu zastygała,Smacznego!