Wykonanie
Naoglądałam się, naśliniłam i w końcu zrobiłam. Widziałam je w różnych wersjach na większości blogów, które obserwuje. Ostatnio jeszcze "dobiła" mnie Delimamma swoimi pięknościami i wyjścia nie miałam...Kilka do pochłonięcia od razu, a część do dekoracji
tortu na specjalną okazję! Ale o tym w kolejnym
poście :)
A teraz uciekam kolejny raz obejrzeć "Intouchables"- PIĘKNY film! Wam polecam to samo: zarówno
trufle, jak i Nietykalnych- pasują do siebie idealnie :)Składniki na ok. 25 niewielkich sztuk:tabliczka
białej czekolady150g wiórek
kokosowych +50g do obtoczenia2 łyżki
mascarpone2 łyżki
mleka w proszku pełnotłustego
Białą czekoladę rozpuszczamy w kąpieli
wodnej i lekko przestudzamy. Dodajemy
wiórki kokosowe i
mleko w proszku. Na koniec dodajemy
mascarpone i całość dokładnie mieszamy. Jeżeli masa będzie rzadka, dodajecie więcej
mleka w proszku lub wiórek.Masę odstawiamy do lodówki na ok. 20 min. Po tym czasie formujemy dłońmi dowolnej wielkości
trufelki i obtaczamy w pozostałych wiórkach.
Odstawiamy ponownie do lodówki ( na ok. 3h) i odliczamy czas do godziny
zero! :)