ßßß Cookit - przepis na Ciasto lodowiec

Ciasto lodowiec

nazwa

Wykonanie

Przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie 'lodowiec', który otrzymałam od jednej z Czytelniczek, mojej imienniczki (Dorotko, dziękuję!). Wbrew pozorom nie jest to ciasto lodowe: to dwie warstwy biszkoptów, pysznego kremu, galaretki i owoców. Mnóstwo owoców! Ciasto wyjątkowe w okresie letnim, szczególnie truskawkowym; jest bardzo orzeźwiające i stąd jego nazwa :-). Do ciasta wykorzystałam mrożone drobne owoce porzeczek, malin i jeżyn, ale możecie oczywiście użyć swoje ulubione. Przepis jest dość wiekowy, staromodny, ale do tej pory ciasto jest przygotowywane w wielu domach - jest po prostu pyszne! A może to Wasze ciasto z dzieciństwa?
-------------------------------------
Dzisiaj odrobinę inaczej niż zwykle, MW na chwilę zamieniają się w Koncert Życzeń ;-).
Pewna młoda dama, Ania, wkracza w dorosłość i właśnie dzisiaj obchodzi 18 urodziny! Jej Mama nie ma możliwości, by w tym dniu być z nią i tradycyjnie wręczyć jej tort urodzinowy - Ania studiuje z dala od domu, wyjechała na stypendium do Anglii, spełniając swoje marzenia.
Słowami jej Mamy "tak wiele słów i życzeń chciałabym przekazać swojemu dziecku w takim dniu. I mądrych i wzniosłych, i takich prostych, banalnych wręcz. Takich, jakich tylko rodzice mogą życzyć - od serca. Po prostu: KOCHAMY CIĘ, ANECZKO."
Aniu, gorące uściski i życzenia urodzinowe także od nas, małej społeczności MW :-).
-------------------------------------
Składniki:
biszkopty: okrągłe lub podłużne, na dwukrotnie przełożenie tortownicy
2 opakowania galaretki truskawkowej
1,5 szklanki mleka (375 ml)
5 żółtek
1 opakowanie budyniu śmietankowego (proszku budyniowego)*
1 łyżka mąki pszennej
3/4 szklanki cukru
200 g masła, w temperaturze pokojowej
1,5 łyżki kakao
owoce lata: porzeczki czerwone i czarne, maliny, jeżyny, truskawki (około 500 - 700 g)
* budyń na 0.5 litra mleka, bez cukru
Wysoką formę o średnicy 22 - 23 cm lub o standardowej wysokości tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Przygotować 2 galaretki: rozpuścić je w 750 ml wrzącej wody (mniej wody niż zaleca opakowanie), wystudzić.
1 szklankę mleka zagotować. ​W misie miksera umieścić żółtka i utrzeć z 3/4 szklanki cukru do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wsypać budyń, mąkę pszenną, pół szklanki mleka i zmiksować. Gotową mieszankę wlać na gotujące się mleko. Ugotować budyń, cały czas mieszając. Po zagotowaniu gotować jeszcze około 1 minuty, do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia.
Po wystudzeniu budyniu utrzeć go z masłem: masło umieścić w misie miksera i utrzeć do puszystości. Dodawać budyń, w kilku turach, ucierając po każdym podaniu. Po utarciu masę podzielić na dwie równe części - do jednej dodać kakao i zmiksować.
Wykonanie:
Odlać trochę galaretki do nasączenia biszkoptów. Biszkopty nasączać w galaretce i układać pojedynczą warstwą na dnie tortownicy. Na nie wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na jasnym kremie wyłożyć kolejną warstwę biszkoptów nasączonych w galaretce. Przykryć kremem z dodatkiem kakao, wyrównać. Schłodzić w lodówce, do momentu stężenia kremów.
Po tym czasie na wierzch ciasta wyłożyć owoce, zalać pozostałą galaretką, schłodzić w lodówce do stężenia galaretki. Najlepiej pozostawić ciasto na noc w lodówce.
Smacznego :-).
Źródło:http://www.mojewypieki.com/przepis/ciasto-lodowiec