Wykonanie
Przepis na ciasto o wdzięcznej nazwie 'lodowiec', który otrzymałam od jednej z Czytelniczek, mojej imienniczki (Dorotko, dziękuję!). Wbrew pozorom nie jest to ciasto
lodowe: to dwie warstwy
biszkoptów, pysznego kremu,
galaretki i
owoców. Mnóstwo
owoców! Ciasto wyjątkowe w okresie letnim, szczególnie
truskawkowym; jest bardzo orzeźwiające i stąd jego nazwa :-). Do ciasta wykorzystałam mrożone drobne
owoce porzeczek,
malin i
jeżyn, ale możecie oczywiście użyć swoje ulubione. Przepis jest dość wiekowy, staromodny, ale do tej
pory ciasto jest przygotowywane w wielu domach - jest po prostu pyszne! A może to Wasze ciasto z dzieciństwa?-------------------------------------Dzisiaj odrobinę inaczej niż zwykle, MW na chwilę zamieniają się w Koncert Życzeń ;-).Pewna
młoda dama, Ania, wkracza w dorosłość i właśnie dzisiaj obchodzi 18 urodziny! Jej Mama nie ma możliwości, by w tym dniu być z nią i tradycyjnie wręczyć jej tort urodzinowy - Ania studiuje z dala od domu, wyjechała na stypendium do Anglii, spełniając swoje marzenia.Słowami jej Mamy "tak wiele słów i życzeń chciałabym przekazać swojemu dziecku w takim dniu. I mądrych i wzniosłych, i takich prostych,
banalnych wręcz. Takich, jakich tylko rodzice mogą życzyć - od
serca. Po prostu: KOCHAMY CIĘ, ANECZKO."Aniu, gorące uściski i życzenia urodzinowe także od nas, małej społeczności MW :-).-------------------------------------Składniki:
biszkopty: okrągłe lub podłużne, na dwukrotnie przełożenie tortownicy2 opakowania
galaretki truskawkowej1,5 szklanki
mleka (375 ml)5
żółtek1 opakowanie budyniu
śmietankowego (proszku budyniowego)*1 łyżka
mąki pszennej3/4 szklanki
cukru200 g
masła, w temperaturze pokojowej1,5 łyżki
kakaoowoce lata:
porzeczki czerwone i czarne,
maliny,
jeżyny,
truskawki (około 500 - 700 g)*
budyń na 0.5 litra
mleka, bez
cukruWysoką formę o średnicy 22 - 23 cm lub o standardowej wysokości tortownicę 25 cm wyłożyć papierem do pieczenia.Przygotować 2
galaretki: rozpuścić je w 750 ml wrzącej
wody (mniej
wody niż zaleca opakowanie), wystudzić.1 szklankę
mleka zagotować. W misie miksera umieścić
żółtka i utrzeć z 3/4 szklanki
cukru do otrzymania jasnej i puszystej masy. Wsypać
budyń,
mąkę pszenną, pół szklanki
mleka i zmiksować. Gotową mieszankę wlać na gotujące się
mleko. Ugotować
budyń, cały czas mieszając. Po zagotowaniu gotować jeszcze około 1 minuty, do zgęstnienia. Zdjąć z palnika, przykryć folią spożywczą i odłożyć do wystudzenia.Po wystudzeniu budyniu utrzeć go z
masłem:
masło umieścić w misie miksera i utrzeć do puszystości. Dodawać
budyń, w kilku turach, ucierając po każdym podaniu. Po utarciu masę podzielić na dwie równe części - do jednej dodać
kakao i zmiksować.Wykonanie:Odlać trochę
galaretki do nasączenia
biszkoptów.
Biszkopty nasączać w
galaretce i układać pojedynczą warstwą na dnie tortownicy. Na nie wyłożyć jasny krem, wyrównać. Na jasnym kremie wyłożyć kolejną warstwę
biszkoptów nasączonych w
galaretce. Przykryć kremem z dodatkiem
kakao, wyrównać. Schłodzić w lodówce, do momentu stężenia kremów.Po tym czasie na wierzch ciasta wyłożyć
owoce, zalać pozostałą
galaretką, schłodzić w lodówce do stężenia
galaretki. Najlepiej pozostawić ciasto na noc w lodówce.Smacznego :-).