ßßß Cookit - przepis na Napoleonka z truskawkami / malinami

Napoleonka z truskawkami / malinami

nazwa

Wykonanie

Podobno dobrze jest łączyć przyjemne z pożytecznym. Ale może lepiej łączyć przyjemne z jeszcze przyjemniejszym? :D Na pewno tak jest w przypadku napoleonki i truskawek. Napoleonka to klasyk, wręcz instytucja sama w sobie. Tym razem przedstawiam równie pyszną owocowo - letnią wersję tego ciasta. Smakuje wyborna zarówno z truskawkami jak i malinami.
1 opakowanie ciasta francuskiego (275g)
krem:
2 opakowania budyniu ( proszek) waniliowego
150-200 g cukru
4 żółtka
1 l mleka
4 łyżki mąki pszennej
65 g zimnego masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g)
1 galaretka truskawkowa
truskawki lub maliny
1. Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawić, by stygła.
2. Ciasto francuskie przekroić na pół i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st, aż będzie złote.
3. Żółtka utrzeć z cukrem. Dodać 250 ml mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 4 łyżki mąki.
Pozostałe mleko zagotować. Do gotującego się mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne masło. Wymieszać, odstawić do wystudzenia.
4. 1/2 ciasta przełożyć do formy ( moja ma 26 x 19 cm) - jeśli się napuszyło - spłaszczyć dłonią. Wyłożyć na nie połowę kremu i wyrównać.
Następnie ułożyć drugą połowę ciasta - także spłaszczyć, po czym przykryć drugą połową kremu. Na wierzchu ułożyć przekrojone truskawki lub maliny ( całe).
5. Ciasto zalać tężejącą galaretką. Odstawić do lodówki do czasu całkowitego zastygnięcia galaretki. Wychodzi 12 porcji.
Źródło:http://passionfruit.blox.pl/2010/07/Napoleonka-z-truskawkami-malinami.html