Wykonanie
Podobno dobrze jest łączyć przyjemne z pożytecznym. Ale może lepiej łączyć przyjemne z jeszcze przyjemniejszym? :D Na pewno tak jest w przypadku napoleonki i
truskawek. Napoleonka to klasyk, wręcz instytucja sama w sobie. Tym razem przedstawiam równie pyszną
owocowo - letnią wersję tego ciasta. Smakuje wyborna zarówno z
truskawkami jak i
malinami.
1 opakowanie
ciasta francuskiego (275g)krem:2 opakowania budyniu ( proszek)
waniliowego150-200 g
cukru4
żółtka1 l
mleka4 łyżki
mąki pszennej65 g zimnego
masła ( ok. 1/3 kostki, mającej 200g)1
galaretka truskawkowatruskawki lub
maliny1.
Galaretkę przygotować zgodnie z opisem na opakowaniu. Odstawić, by stygła.2.
Ciasto francuskie przekroić na pół i upiec w piekarniku rozgrzanym do 200 st, aż będzie złote.3.
Żółtka utrzeć z
cukrem. Dodać 250 ml
mleka i dalej mieszając, dodać proszek budyniowy i 4 łyżki
mąki.Pozostałe
mleko zagotować. Do gotującego się
mleka wlać masę budyniową i gotować mieszając. Kiedy
budyń się ugotuje i zgęstnieje, dodać do niego starte zimne
masło. Wymieszać, odstawić do wystudzenia.4. 1/2 ciasta przełożyć do formy ( moja ma 26 x 19 cm) - jeśli się napuszyło - spłaszczyć dłonią. Wyłożyć na nie połowę kremu i wyrównać.Następnie ułożyć drugą połowę ciasta - także spłaszczyć, po czym przykryć drugą połową kremu. Na wierzchu ułożyć przekrojone
truskawki lub
maliny ( całe).5. Ciasto zalać tężejącą
galaretką. Odstawić do lodówki do czasu całkowitego zastygnięcia
galaretki. Wychodzi 12 porcji.