Wykonanie
Pomysł na
łódki zaczerpnęłam z gazety Gotowanie krok po kroku, krem od dawna stosuje znalazłam go na Moje Wypieki :) Całość jest fantastyczna , wspaniały
waniliowy krem, słodko kwaskowe
maliny i żurawinowa
galaretka uzupełniają się nawzajem, tworząc niepowtarzalną ucztę dla kubków
smakowych. Szybkie i smaczne zaskoczycie tym pomysłem swoich gości, u mnie już pozostały okruszki.
Składniki :opakowanie
ciasta francuskiegomaliny1 opakowanie
galaretki żurawinowejKrem :6
żółtek100 g
cukru kryształu40 g
mąki pszennej450 ml
mleka1 łyżeczka pasty waniliowejOpis wykonania :1.
Żółtka ucieramy z
cukrem na puszysta masę, wlewamy 50 ml
mleka i dodajemy
mąkę oraz pastę
waniliową, wszystko dokładnie miksujemy. Resztę
mleka gotujemy na wrzące
mleko wlewamy masę jajeczną cały czas mieszają, gdy będzie gesty ściągamy z ognia i dociskamy do wierzchu kremu folię spożywczą by nie powstał kożuch, studzimy.2. Ciasto kroimy w kwadraty, składamy po przekątnej na pół i odcinamy ok. 1 cm od górnego brzegu.Powstałe trójkąty rozkładamy i przewlekamy przez siebie przeciwległe rogi, dociskamy do bazowego kwadratu. Pieczemy ok. 20 minut w 200 C.3. W środek
ciastka wyciskamy krem układamy
maliny,
galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej
wody studzimy, lekko tężejącą polewamy
maliny. Posypujemy
cukrem pudrem.