ßßß Cookit - przepis na Krem :

Krem :

nazwa

Wykonanie

Pomysł na łódki zaczerpnęłam z gazety Gotowanie krok po kroku, krem od dawna stosuje znalazłam go na Moje Wypieki :) Całość jest fantastyczna , wspaniały waniliowy krem, słodko kwaskowe maliny i żurawinowa galaretka uzupełniają się nawzajem, tworząc niepowtarzalną ucztę dla kubków smakowych. Szybkie i smaczne zaskoczycie tym pomysłem swoich gości, u mnie już pozostały okruszki.
Składniki :
opakowanie ciasta francuskiego
maliny
1 opakowanie galaretki żurawinowej
Krem :
6 żółtek
100 g cukru kryształu
40 g mąki pszennej
450 ml mleka
1 łyżeczka pasty waniliowej
Opis wykonania :
1. Żółtka ucieramy z cukrem na puszysta masę, wlewamy 50 ml mleka i dodajemy mąkę oraz pastę waniliową, wszystko dokładnie miksujemy. Resztę mleka gotujemy na wrzące mleko wlewamy masę jajeczną cały czas mieszają, gdy będzie gesty ściągamy z ognia i dociskamy do wierzchu kremu folię spożywczą by nie powstał kożuch, studzimy.
2. Ciasto kroimy w kwadraty, składamy po przekątnej na pół i odcinamy ok. 1 cm od górnego brzegu.
Powstałe trójkąty rozkładamy i przewlekamy przez siebie przeciwległe rogi, dociskamy do bazowego kwadratu. Pieczemy ok. 20 minut w 200 C.
3. W środek ciastka wyciskamy krem układamy maliny, galaretkę rozpuszczamy w 1/2 szklanki gorącej wody studzimy, lekko tężejącą polewamy maliny. Posypujemy cukrem pudrem.
Źródło:http://gotowanieipieczenieiloveit.blogspot.com/2013/09/francuskie-odeczki-z-kremem-waniliowym.html