ßßß Cookit - przepis na Francuskie babeczki serowo-malinowe

Francuskie babeczki serowo-malinowe

nazwa

Wykonanie

Najprostsze z najprostszych babeczek jakie do tej pory robiłam. Niestety chyba przyjdzie mi piec tylko takie małe słodkości bo coś ostatnio nikt prócz mnie nie ma ochoty na ciasta, placki czy torty...zjadają w pierwszy dzień po kawałku a co z resztą? sąsiadów obok nie znam więc nie wypada nawet oddać ze szczerości...mamusi przyjechać się nie chce ale rzecz jasna z koleżankami urzęduje tak jak ta z "przepisu na życie" szanowna Wandzia...więc pochłaniam resztę z blachy przez kolejny tydzień i obiecuję sobie wciąż, że już nie będę, że nie upiekę ale jak nie upiec skoro "kuchnia" poleca, "pieprz i sól" zachęca...więc wpadłam na pomysł tarteletek, zakupiłam i będę piec małe co nie co! zgrabne, pachnące serowo malinowe babeczki...i niech to pech bo akurat zjedli wszystkie!
przepis autorski
Składniki: na 6 babeczek
pół opakowania ciasta francuskiego
1 żółtko
4 łyżki serka mascarpone
po 4 sztuki malin na babeczkę
2 łyżki cukru
Przygotowanie:
Foremki do babeczek wykleić ciastem francuskim ( lekko rozwałkowałam )
Mascarpone utrzeć z żółtkiem i cukrem, nałożyć do środka babeczek,
a na wierzch ułożyć maliny lub inne owoce.
Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160' i piec ok 25 minut lub do zarumienienia.
Ja pod koniec pieczenia ustawiłam na 5 minut piekarnik na termoobieg.
Smacznego!
Przepis dodaję do akcji
Źródło:http://smakialzacji.blogspot.com/2011/09/francuskie-babeczki-serowo-malinowe.html