Wykonanie
Na urodziny miał być tort. Tort
truskawkowe tiramisu. Niestety
biszkopt posmakował naszemu psu, więc
tortu zrobić już nie mogłam. Dlatego powstał zwykły deser. Chociaż prawda jest taka, że kiedy zobaczyłam przepis na tiramisu u Bee, postanowiłam, że zrobię sobie taki deser na urodziny. Trzeba było trzymać się pierwotnego pomysłu. Miałam nieco za mało kremu, ale i tak deser zniknął w kwadrans. Deser jest bez dodatku
alkoholu, bo jadły go też dzieci.
Składniki (na 4 porcje):250 g
mascarpone2
żółtka30 g
cukrubiszkopty (pół paczki)
herbata malinowa
truskawki (kilkanaście sztuk)Wykonanie:Zaparzamy dość mocną
herbatę malinową (ok. pół szklanki). Ostudzoną przelewamy do płaskiego naczynia.
Żółtka ubijamy na parze z
cukrem przez kilka minut. Zdejmujemy z pary i dodajemy
mascarpone. Ubijamy razem.
Biszkopty moczymy w przestudzonej herbacie i układamy na dnie naczynia prostokątnego. Na
biszkopty wykładamy połowę kremu. Na krem kładziemy
truskawki przekrojone na pół. Na
truskawki kładziemy drugą warstwę namoczonych
biszkoptów. Na to resztę kremu i na wierzch
truskawki. Odstawiamy do lodówki, aby smaki się połączyły.