Wykonanie
Tiramisu znaczy... uniesienie.A ja dziś uniosłem się i odszedłem od standardów w przygotowaniu tego pysznego włoskiego deseru. Klasyka opiera się na
biszkopcie nasączonym naparem z
kawy i
amaretto. Zaryzykowałem... moje
biszkopty skąpałem w mocnym naparze z zielonej
herbaty. Do tego masa z
sera mascarpone i soczyste
truskawki.Ryzyko się opłaciło, a to połączenie okazało się idealnym pomysłem na letni deser.Polecam Wam schłodzić deser przed podaniem.
Czas przygotowania: 25 min.Porcja dla 3-4 osóbKoszt przygotowania: 19 , 00 złSKŁADNIKI:2 szklanki świeżych
truskawek12-16 szt.
biszkoptów podłużnych1 saszetka zielonej
herbaty500 g
serka mascarpone4
żółtka z
jajek4 łyżki
cukru pudruPRZYGOTOWANIE:Na początku zaparzamy mocny napar z zielonej
herbaty i odstawiamy do wystudzenia.Do miski wbijamy
żółtka i dodajemy
cukier puder. Ubijamy na jasną kremową masę.Do masy z
żółtek dodajemy
serek mascarpone i delikatnie łączymy ze sobą składniki.
Biszkopty pojedynczo zanurzamy w zielonej herbacie i układamy w pucharku do deserów.Następnie dodajemy krem
mascarpone. Na wierzchu posypujemy pokrojonymi
truskawkami.Przed podaniem, deser warto schłodzić w lodówce. Smacznego.