Wykonanie
Wczoraj poszliśmy z S. do znajomych. Nie chciałam iść z pustymi rękoma, więc zrobiłam na szybko bardzo proste babeczki, które wyglądem i smakiem na pewno każdemu poprawiłyby humor :)Zwykłe kruche ciasto urozmaiciłam startą skórką i
sokiem z limonki. Podczas pieczenia właśnie
cytrusowy zapach unosił się w powietrzu.Zdjęć jest niewiele, ponieważ nie miałam dużo czasu i się spieszyłam...
Składniki na 6 dużych babeczek:350g
mąki pszennej150g
cukru150g zimnego
masłasok z połowy
limonkistarta skórka z całej
limonkiSkładniki na masę budyniową:dowolny
budyń (użyłam
śmietankowego)
mleko do budyniu (jak w przepisie)ew.
cukier (jak w przepisie, jeżeli
budyń jest niesłodzony)100g miękkiego
masła+ dowolne
owoce do dekoracjiWszystkie składniki na ciasto łączymy ze sobą i zagniatamy. Uformowaną kulę wkładamy na chwile do lodówki.W tym czasie można zacząć gotować
budyń. Po ugotowaniu odstawiamy
budyń do ostygnięcia.Po ugotowaniu budyniu odstawiamy go do ostygnięcia i wyciągamy ciasto z lodówki. Wypełniamy nim foremki pieczemy w temperaturze 180 stopni. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i czekamy aż ciasto ostygnie do temperatury pokojowej.
Teraz wracamy do masy budyniowejPo całkowitym ostudzeniu budyniu dodajemy miękkie
masło i ucieramy. Ja używam miksera bo jest najszybciej, ale trzeba
mieć pewność, że
budyń jest dobrze ostudzony, a
masło miękkie, aby nie powstały grudki.Gotową masę budyniową nakładamy do babeczek i dekorujemy wg. uznania!
I tyle! :)Ps. Dla tych, co tak, jak ja uzależnieni są od kupowania wyposażenia do domu- talerz przywiozłam w zeszłym roku z Tunezji :) Wykonany jest z posklejanych, potłuczonych kawałków kolorowego szkła.