ßßß
500g mąki pszennej200ml mleka + 0.5 szklanki ciepłego mleka do drożdży100ml śmietanki najlepiej 30%20g świezych drożdży4 łyżki cukru2 jajka100g miękkiego masłaPrzygotowanie:W pół szklanki ciepłego ( nie gorącego mleka) rozpuszczamy drożdże z 1 łyżką cukru zostawiamy do wyrośnięcia.Do miski dodajemy mąkę, masło, pozostały cukier, mleko, śmietankę i 2 żółtka i wyrośnięte drożdże.Wyrabiamy ciasto, następnie przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia.W tym czasie gotujemy budyń:1 budyń, 500ml mleka 1 łyżka mąki pszennej i 2-3 łyżki cukru,Przygotowujemy jak na opakowniu z tą różnicą, że do rozrobionego proszku budyniowego dodajemy 1 łyżkę mąki pszennej i dokładnie mieszamy.Po wyrośnięciu ciasta urywamy po takiej kulce nie za dużej nie za małej, blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, układamy na niej kulki lekko je spłaszczając na wzór drożdżówki na środek każdej nakładamy budyń i pozostawiamy na kilkanaście minut do napuszenia ciasta.Pozostałe białka rozbełtaj i pędzelkiem posmaruj drożdżówki z wierzchuKruszonka: ok 50 g masła, cukier waniliowy i mąka ( ja dodaję mąki na oko tak aż zrobi się taka kruszonka nie klejąca się do rąk) posypujemy drożdżówkiPiec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 18 minutUpieczone i ostudzone polewamy lukrem :)Smacznego!