ßßß Cookit - przepis na W kuchni u Moniki...: Pączki pieczone z budyniem

W kuchni u Moniki...: Pączki pieczone z budyniem

nazwa

Wykonanie

Od jakiegoś czasu chodziły za mną takie pieczone pączki. Nareszcie udało mi się je zrobić. Muszę przyznać, że są bardzo smaczne i zapewne jeszcze nie raz je zrobię. Skorzystałam z przepisu, który znajduje się na stronie tu kliknij .
Składniki: (11-15 sztuk, w zależności od wielkości)
Ciasto:
7g suchych drożdży,
1 szklanka ciepłego mleka (250ml),
2 i 1/4 szklanki mąki pszennej (ja użyłam tortowej),
1/4 szklanki cukru,
2 łyżki roztopionego masła (ok.45 g przed roztopieniem),
1 jajko.
Ponadto:
budyń waniliowy z cukrem,
cukier puder.
Przygotowanie:
Mąkę przesiać przez sito i wymieszać z cukrem i jajkiem. Drożdże wymieszać w ciepłym mleku. Mąkę odgarnąć na boki i do środka wlać rozpuszczone drożdże. Okrężnymi ruchami połączyć składniki. Dodać rozpuszczone masło i zagnieść ciasto. Ciasto będzie klejące. Miskę posypać lekko mąką, położyć wyrobione ciasto, przykryć ściereczką i odstawić na 1,5h w ciepłe miejsce.
Budyń zrobić według przepisu na opakowaniu. Lekko ostudzić.
Są dwa sposoby na lepienie pączków:
1. Oprószyć mąką blat i rozwałkować ciasto na grubość 1-1,3cm. Szklanką o średnicy ok.7cm wycinać pączki. Na każde koło nałożyć po łyżeczce budyniu. Zlepić i położyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem.
2. Urywać po kawałku ciasta. Na dłoni spłaszczyć, nałożyć po 1 lub dwie łyżeczki budyniu i zlepić - ja skorzystałam z tej opcji. Ciasto urywałam na oko. Trzeba pamiętać, że ciasto się klei i trzeba mieć ręce oprószone mąką. Pączki odkładać na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia lub silikonem.
Zostawiać odstępy, ponieważ pączki jeszcze wyrosną. Przykryć ściereczką i odstawić do ponownego wyrośnięcia na 30minut. Włożyć do nagrzanego piekarnika na 180 stopni. Piec 13-19minut - to zależy od wielkości pączków. Ja swoje piekłam 19minut. Ostudzić na kratce i oprószyć cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Źródło:http://wkuchniumoniki.blogspot.com/2014/02/paczki-pieczone-z-budyniem.html