Wykonanie
Zdecydowanie najsmaczniejsze ciasto
jogurtowe, jakie
jadłam :-). Wyrośnięte, puszyste, lekkie, niezwykle smaczne. Pasują do niego każde
owoce sezonowe, ja wykorzystałam
morele, które nabyłam w bardzo dobrej cenie. Polecam również upiec je z
truskawkami,
potem wiśniami,
malinami,
śliwkami... Do przygotowania ciasta nie potrzebujemy miksera, samo wykonanie jest bardzo szybkie. Ciasto przyjmie dużą ilość
owoców, a ponieważ jest gęste,
owoce nie opadają na dno. Wspaniałe po prostu oprószone
cukrem pudrem i ze szklanką
mleka :-).Składniki:160 ml
oleju słonecznikowego1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajkosok wyciśnięty z 1
cytryny i skórka z niej otarta600 g
jogurtu greckiego500 g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
sody oczyszczonej600 - 700 g dowolnych
owocówWszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej.
Mąkę pszenną i
sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.W dużej misce wymieszać np. rózgą kuchenną
olej słonecznikowy,
cukier,
jajko, sok z i
skórkę z cytryny - do połączenia.Dodać
jogurt i wymieszać. Dodać przesianą
mąkę z
sodą i wymieszać. Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - całkowicie się tym nie przejmować.Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (lub większą: ciasto będzie niższe) wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć
owoce, stroną rozciętą ku górze.Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.Przed podaniem oprószyć
cukrem pudrem.Smacznego :-).