Wykonanie
Jeśli szukasz przepisu na łatwe ciasto, do tego szybkie, wilgotne i sezonowe, oto ono. Spełnia wszelkie warunki. Polubiłam je za to, że przygotowanie zajmuje 10-15 minut. Co zrobić, żeby ciasto na pewno wyszło? Należy trzymać się ściśle przepisu: składniki w temperaturze pokojowej,
mąka przesiana, składniki mieszamy tylko do połączenia, nie dłużej. Dorotus, autorka przepisu, pisze, że w tym cieście
owoce nie opadają na dno, bo ciasto jest gęste. U mnie niektóre
owoce zatopiły się w cieście i szczerze mówiąc, myślę, że to wychodzi ciastu na dobre - dzięki temu właśnie było tak smaczne. Podobno (bo ciasto przede mną piekło już wiele osób) warunkiem nieopadania
owoców jest użycie bardzo gęstego
jogurtu greckiego. Ja pozostanę jednak przy mojej wersji i owocach, które - dzięki opadaniu - mają szansę znaleźć się w każdym kęsie.Niby zwykłe ciasto do
herbaty, ale bardzo smaczne.Składniki:160 ml
oleju słonecznikowego1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1 duże
jajkosok wyciśnięty z 1
cytryny i skórka z niej otarta600 g
jogurtu greckiego500 g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki (10 ml)
sody oczyszczonejok. 600 - 700 g dowolnych
owocówcukier puder po posypania (niekoniecznie)Wykonanie:Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej, dlatego trzeba je wyjąć z lodówki na około godzinę przed pieczeniem.
Mąkę pszenną i
sodę oczyszczoną przesiać, odłożyć.W dużej misce wymieszać np. rózgą kuchenną
olej słonecznikowy,
cukier,
jajko, sok z i
skórkę z cytryny - tylko do połączenia składników.Dodać
jogurt i wymieszać. Dodać przesianą
mąkę z
sodą i wymieszać (tylko do połączenia składników). Ciasto powinno wyjść gęste i może wyglądać na lekko zwarzone - całkowicie się tym nie przejmować.Blachę o wymiarach 22 x 33 cm (lub większą: ciasto będzie niższe) wysmarować
masłem, wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć ciasto, wyrównać. Na wierzch wyłożyć
owoce, stroną rozciętą ku górze.Piec w temperaturze 160ºC przez około 50 - 60 minut, lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Ja piekłam 80 minut, bo użyłam mniejszej blaszki.Wyjąć, wystudzić.Przed podaniem można oprószyć
cukrem pudrem (niekoniecznie, bo ciasto jest dość słodkie).