ßßß Cookit - przepis na Pieczone donuty cytrynowe

Pieczone donuty cytrynowe

nazwa

Wykonanie

Nie wyglądają jak donuty, bo nie mam odpowiedniej foremki. Jednak Barbara, autorka blogu, z którego zaczerpnęłam przepis, powiedziała, że można je upiec jak muffiny. Tak też zrobiłam. Są niezwykle miękkie, delikatne, z lekko cytrynowym posmakiem. Smakiem i konsystencją nie przypominają muffinów, są dużo lżejsze.
Składniki:
1 filiżanka mąki pszennej
1/2 filiżanki mąki pszennej pełnoziarnistej
1/2 filiżanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1/2 łyżeczki sody
1/4 łyżeczki soli
1 jajko
180 ml greckiego jogurtu (w oryginale cytrynowy, ja dałam zwykły naturalny)
1/3 filiżanki oleju słonecznikowego
1/3 filiżanki mleka
skórka z 1 cytryny (u mnie limonka)
sok z 1 limonki (to ode mnie, ponieważ nie miałam cytrynowego jogurtu)
Polewa:
1 filiżanka cukru pudru
sok z 1 cytryny
Wykonanie:
Nagrzej piekarnik do 160 stopi (ja piekłam w 165). Natłuścić foremkę do pączków (lub tak jak ja, wyłożyć formę do muffinków papilotkami)
W średniej misce wymieszać mąki, cukier, sodę, proszek do pieczenia i sól. Odstawić
W małej misce wymieszać jajka, jogurt, olej, mleko i skórkę z cytryny (plus ewentualnie sok z limonki). Dodać do suchych składników i wymieszać, aż składniki się połączą.
Podzielić ciasto równo do 12 wgłębień w foremce, wypełniając każde do połowy. Piec 10 - 15 minut, aż patyczek wsadzony do środka będzie suchy (w formie od muffinów piec 20 minut). Wyjąc z piekarnika i ostudzić przez kilka minut w foremkach.
Ubić cukier puder i sok z cytryny, aż powstanie lukier. Wyjąć pączki z foremek i polać lukrem. Wystudzić na kratce.
/wydrukuj przepis/
Źródło:http://stokolorowkuchni.blox.pl/2012/01/Pieczone-donuty-cytrynowe.html