Wykonanie
Cześć!Lato. A jak lato, to ciasta z
owocami! A jak już ciasto, to koniecznie z
jogurtem i
maślanką.Cudownie wilgotne, rozpływające się w ustach. Znika w zbyt szybkim tempie ;-). Zdecydowanie.
Polecam i zapraszam!Inspirowane
ciastem Doroty.Składniki:160 ml
oleju słonecznikowego1 szklanka drobnego
cukru do wypieków1
jajkosok wyciśnięty z 1
cytrynyskórka otarta z 1
cytryny300 g
jogurtu naturalnego300 g
maślanki500 g
mąki pszennej tortowej2 łyżeczki
sody oczyszczonejok. 600 g dowolnych
owocówWykonanie:Bardzo ważne przy tym cieście jest to, że wszystkie składniki muszą być w temperaturze pokojowej, zatem około 2 godziny przed pieczeniem, wyciągnijcie składniki z lodówki.W misce umieszczamy mokre składniki :
olej,
jajko, sok i
skórkę z cytryny oraz
cukier, mieszamy trzepaczką. Dodajemy
jogurt i
maślankę, ponownie ucieramy.
Następnie dodajemy przesianą
mąkę oraz
sodę. Ciasto powinno być dość gęste, o dość specyficznej konsystencji. Sami to również zauważycie ;-).Ciasto przelewamy do formy - ja całość rozdzieliłam na okrągłą formę na tartę oraz na kwadratową. Ciasto wtedy jest nieco niższe, ale szybciej się upiecze.
Owoce - w moim przypadku
morele i
rabarbar, dokładnie myjemy. Każdą
morelę przekrawamy na połowę, wyciągamy pestkę, a
rabarbar kroimy w kostkę. Na cieście układamy
owoce -
morele rozcięciem do góry,
rabarbar możemy po prostu rozsypać.Ciasto pieczemy w 160 st. ok 30-50 minut. Zależy od grubości ciasta, im cieńsze, tym krócej pieczemy.
Studzimy, oprószamy
cukrem pudrem.Smacznego!