Wykonanie
Ciasto z dodatkiem semoliny - dzięki jej dodatkowi otrzymacie najsmaczniejsze ciasto do pizzy z najbardziej chrupiącą skórką! Semolina (
mąka z pszenicy durum) nadaje również ciastu głębszego koloru, zapachu i elastyczności (dlatego używa się jej m.in. w produkcji
makaronów). Jeśli macie swój ulubiony przepis na ciasto do pizzy, wystarczy, jeśli 1/3 ogólnej ilości
mąki zastąpicie semoliną. Od dzisiaj nasza pizza - tylko w takiej wersji:-). Przepis pochodzi z tej strony .Składniki na 3 sztuki:2,5 szklanki
mąki pszennej chlebowej3/4 szklanki
mąki semoliny1 i ¼ szklanki letniej
wody2 łyżki
oliwy z oliwek1,5 łyżeczki
soli16 g
drożdży świeżych lub 8 g
drożdży suchych (2 łyżeczki)opcjonalnie - pół łyżeczki
przyprawy do pizzy
Mąkę przesiać, wymieszać z suchymi
drożdżami (ze świeżymi najpierw zrobić rozczyn) zrobić w niej zagłębienie, do którego wlać
wodę,
oliwę, dodać 1,5 łyżeczki
soli. Ciasto dobrze wyrobić, umieścić w naczyniu, przykryć ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości (około 1,5 godziny).Wyrośnięte ciasto uderzyć pięścią. Podzielić na 3 równe części. Z nich uformować
spody na pizzę, pozostawiając grubsze brzegi.Na spód wyłożyć
sos pomidorowy, nasze ulubione dodatki, piec około 15 - 20 minut (lub krócej) w maksymalnej temperaturze piekarnika (260ºC).
Ser nakładać kilka minut przed końcem pieczenia.Podawać gorącą.Smacznego :).