ßßß Cookit - przepis na Chleb biały z ziołami na zakwasie

Chleb biały z ziołami na zakwasie

nazwa

Wykonanie

Smaczny biały chlebek, o delikatnym aromacie.
Mnie osobiście posmakował, choć mój osobisty krytyk kulinarny, czyt. małżon stwierdził że smaczny, ale... (po dłuższym namyśle)...czegoś mu brak. Na pytanie "czego?" odpowiedź brzmiała: "nie wiem, może polotu?"
No toć przecież chleb to nie rakieta :)
Tak więc następnym razem przepis jeszcze troszkę zmodyfikuję :) a wszystko po to żeby Krytyk był zadowolony ;)
Przepis pochodzi z książki "Domowy wypiek chleba" aut.: Małgorzata Puzio, Jolanta i Ida Johnsson, Olga Pawłowska.
Zaczyn:
50 g zakwasu żytniego
100 ml wody
150 g mąki żytniej chlebowej typ 720
Ciasto właściwe:
400-420 g mąki pszennej chlebowej typ 750 (u mnie wystarczyło 400g)
30 ml oliwy z oliwek
180 ml wody
1 łyżeczka soli
6 g świeżych drożdży ( nie dałam, bo wiem że sam zakwas też da radę)
1 łyżeczka suszonej pietruszki, lub tymianku, lub rozmarynu . Można też dać zioła świeże drobno posiekane w ilości 1 łyżka. ( a tak od siebie dodam że jeśli ktoś lubi bardziej aromatyczne chleby to śmiało można dać więcej ziół, bo chlebek przy 1 łyżeczce suszonej pietruszki ma naprawdę bardzo delikatny aromat).
1 łyżeczka cukru ( nie było w przepisie, ale dałam chyba z przyzwyczajenia)
Zaczyn z wyżej podanych składników przygotowujemy według przepisu w książce 12-18 godzin przed planowanym pieczeniem. U mnie zaczyn stał ok. 10 godzin.
Po tym czasie do zaczynu dodajemy resztę składników i dokładnie mieszamy. Następnie przekładamy na blat i wyrabiamy. Po wyrobieniu ciasto powinno być gładkie i nie kleić się do rąk. Ciasto formujemy w kulę, przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy na 1-1,5 godziny do podrośnięcia.
Jeśli dodajemy drożdże to w tym czasie ciasto powinno praktycznie podwoić objętość. Przy użyciu samego zakwasu raczej aż tak bardzo nie urośnie w ciągu godziny.
Po tym czasie składamy bochenek, wkładamy go do koszyka obsypanego mąką, przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrastania.
Piekarnik nagrzewamy do 230 st. C. Wyrośnięty chleb przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wcześniej ogrzaną w piekarniku. Pieczemy przez 10 min. w temperaturze 230 st. C, następnie zmniejszamy ją do 210 st. C i pieczemy jeszcze wg książki przez 25-40 minut.
Proponuję w tym czasie pilnować bochenka, bo u mnie wystarczyło 20 minut od momentu zmniejszenia temperatury.
Upieczony bochenek popukany od spodu powinien wydawać głuchy odgłos.
Po upieczeniu studzimy na kratce.
Źródło:http://kochamgary.blogspot.com/2011/03/chleb-biay-z-zioami-na-zakwasie.html