Wykonanie
Dziś przedstawiam nowy, moim zdaniem najlepszy przepis na ciasto na pizzę włoską . Nowa wersja różni się od poprzednio zaprezentowanej dodatkiem semoliny, dzięki której ciasto jest bardziej elastyczne, chrupiące i aromatyczne. Oto cienkie ciasto na prawdziwą, tradycyjną włoską pizze!Składniki:25 g świeżych
drożdży1,5 szklanki ciepłej
wody2,5 szklanki
mąki pszennej chlebowej - typ 750/8501 szklanka semoliny (
mąki z pszenicy durum)2 łyżki
oliwy z oliwek1,5 łyżeczki
soli1 łyżeczka
cukruPrzepis na włoską pizzęDo naczynia wkładamy pokruszone
drożdże, dodajemy
cukier i wlewamy ciepłą
wodę. Mieszamy dokładnie i pozostawiamy na 5-10 minut, po czym dodajemy
mąkę chlebową, semolinę,
oliwę,
sól oraz mieszamy. Wyrabiamy ciasto i odstawiamy w ciepłe miejsce do czasu, gdy podwoi swoją objętość (około 1,5 godziny). W tym czasie przygotowujemy i kroimy dodatki do pizzy. Gdy ciasto wyrośnie nagrzewamy piekarnik do temperatury 260 stopni, a na blaszce posmarowanej
olejem formujemy ciasto pozostawiając grubsze brzegi. Na spód wykładamy
sos pomidorowy, dodatki i pieczemy około 10 minut . Smacznego!